Spår tydligt ekonomiskt lyft i sommar

Olle Lindström/TT

Publicerad 2021-03-31

Konjunkturinstitutets chef Urban Hansson Brusewitz lägger fram ny prognos. Arkivbild.

Mycket pengar har lagts på hög. Hushållen bedöms därmed konsumera upp farten ordentligt på samhällsekonomin till sommaren, spår Konjunkturinstitutet (KI) som lyfter BNP-prognosen för i år.

– Det blir ljusare tider i sommar för ekonomin, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl på en digital presskonferens.

Ekonomin väntas komma i gång så smått under andra kvartalet. Under sommaren, när större delen av befolkningen förutsetts ha blivit vaccinerade, tar hushållens konsumtion och exporten fart.

– Då vänder konjunkturen tydligt upp igen, säger Hedén Westerdahl.

Risker på nedsidan

Raset har heller inte blivit lika blodigt som befarat.

– Motståndskraften har varit bättre än vad vi och många andra trott, säger hon.

Men trots de ljusare tiderna:

– Riskerna dominerar på nedåtsidan, säger Hedén Westerdahl och pekar bland annat på att smittspridningen kan bli värre och mutationerna kan gäcka vaccinets verkan.

Andra risker är, enligt henne, att andra staters statsfinanser blir så ansträngda att stöden dras tillbaka för tidigt. Dessutom kan stigande amerikanska räntor i spåren av det gigantiska stödpaketet komma att begränsa återhämtningen.

KI bedömer att svensk BNP stiger med 3,7 procent i år och 3,4 procent nästa år. Arbetslösheten väntas stiga till 8,6 procent i snitt i år för att sedan sjunka till 7,7 procent nästa år. I prognosen från i julas låg BNP-bedömningen lägre och arbetslösheten högre.

Djup lågkonjunktur

Lågkonjunkturen förblir djup under 2021 och arbetslösheten ligger fortfarande väl över 8 procent vid slutet av året, sammanfattar KI prognosen.

KI varnar för att långtidsarbetslösheten biter sig fast. När ekonomin lyfter igen blir det svårare att hitta tillbaka till jobb efter att ha tappat kontakten med arbetsmarknaden så pass länge. Som en följd har KI höjt den så kallade jämviktsarbetslösheten, åtminstone tillfälligtvis ett par år – den nivå som får betraktas som "normal", innan det blir stora brister på arbetskraft.

Sänkta ingångslöner skulle kunna vara en öppning för att få fler in på arbetsmarknaden igen, enligt Hedén Westerdahl.

Trots den djupa lågkonjunkturen finns fortsatt utrymme för staten att satsa mer om ekonomin utvecklas värre än prognosen, enligt KI. Statsskulden, i procent av BNP, är trots jätteunderskotten i budgetarna för 2020 och 2021 på väg ner igen, som en följd av att coronautgifterna är tillfälliga och ekonomin växer igen

– Läget ser gott ut om läget skulle förvärras, säger KI-chefen Urban Hansson Brusewitz.

Följ ämnen i artikeln