Premiär för Aftonbladets börspanel: ”Vill visa att alla kan tjäna pengar”

Av: 

Gustaf Tronarp

Sparande

Kurserna slår rekord – och antalet aktieägare är fler än någonsin.

Nu startar Aftonbladet en börspanel, med målet att öka intresset för sparande och investeringar.

– Jag försöker vara en förebild för folk som kanske inte tror att börsen är någonting för dem, säger Mohammed Salih, 28.

Coronapandemin har fått samhällsekonomin att skälva. Viruset har förändrat förutsättningarna för en rad branscher, många företag har gått under och ett stort antal människor har tvingats ut i arbetslöshet.

Men samtidigt klättrar börserna vidare mot nya rekordnivåer, och den som fått behålla jobbet har kanske mer pengar över när resor och andra aktiviteter ställs in. Detta återspeglas i att allt fler svenskar ger sig in på börsen. I höstas passerade det totala marknadsvärdet av privatägda aktier hisnande 1 biljon, eller 1 000 miljarder.

För den som är ny på investeringsarenan kan alla siffror, grafer och rapporter verka förvirrande. Det är lätt att gå på kostsamma nitar.

Aftonbladet lanserar nu Börspanelen, som syftar till att öka intresset och kunskapen för sparande, aktier och placeringar.

Vill nå miljonen redan i år

I Börspanelen diskuterar vi intressanta bolag och spännande trender. Vi ger dig tips, bjuder på nya insikter och varnar för fallgropar som du bör undvika. Och det sker utan fikonspråk och tillkrånglade formuleringar.

Panelen består av börsentusiasten och sociala medier-profilen Mohammed Salih, tandläkaren och småbolagsfantasten Lars Holm samt socionomen Jenny, som gillar stabila utdelningsföretag och som på grund av jobbet inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

– Många med bakgrund i andra länder och som kanske inte har jättehöga inkomster kan känna att börsen inte är något för dem. Jag försöker visa att alla kan spara i aktier och tjäna pengar på ett tryggt sätt, säger Mohammed.

Den 28-årige stockholmaren har som mål att bli miljonär innan 30. Över 50 000 personer följer hans pengaresa på Instagram.

– Jag hoppas att nå dit redan i år.

– Jag satsar inte på att göra snabba klipp. Om jag slår börsindex med någon procent är jag nöjd. Den som följer mig blir kanske inte rik snabbt, men man blir heller inte fattig snabbt om börsen skulle falla kraftigt.

”Gör fem köp om dagen”

Lars Holm är kvickare i vändningarna som investerare. Han jobbar mycket, men hinner ändå lägga flera timmar per kväll på bolagsresearch.

– Jag gör nog ungefär fem köp om dagen i snitt. Jag handlar enbart med små bolag, och då måste man vara påläst.

– För den som är ny på börsen kan det vara klokt att satsa på investmentbolag eller stora företag, men jag tycker att det händer för lite med sådana aktier.

Men Jenny gillar stabila verksamheter. Särskilt om de ger rejäla utdelningar.

– Mitt viktigaste budskap är att du inte behöver gå in med jättestora summor för att spara på börsen. Det är inte så svårt eller komplicerat som det kan verka att placera i aktier.

Som Plusläsare får du ta del av Börspanelens tankar och tips en gång i månaden. Temat är nytt varje gång, och trion får sällskap av en expert med djupa insikter i ämnet som diskuteras.

Den första panelen handlar om börsåret 2021. Du hittar artikeln här.

 

Fotnot: Tänk på att investeringar i aktier och fonder alltid är förknippade med risk. Placeringarna kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela summan som du satt in.


Här är medlemmarna i Aftonbladets börspanel

Mohammed Salih
Jenny
Lars Holm

ANNONS

Jämför kreditkort, betalkort & bensinkort via Compricer och hitta det bästa erbjudandet för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa tipsen för att investera på börsen i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Aktier

Fonder

Stockholmsbörsen