Trots FHM:s uppmaning – inget stopp för mellandagsrean

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin

Ingen mellandagsrea bör förekomma i år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men Svensk Handel meddelar att det inte finns något förbud mot reor inför mellandagarna.

– Jag tror inte att det är realistiskt att blåsa av allt som har att göra med reducerade priser, säger Mats Hedenström, Svensk Handels näringspolitiska chef.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten i fredags presenterade nya restriktioner för att hindra den ökande coronaspridningen i det samhället var ett av Folkhälsomyndigheternas besked att det inte bör förekomma några mellandagsreor i år.

Men på näringslivsorganisationen Svensk Handels hemsida står det att inget absolut förbud för mellandagsrea råder.

Kommer det bli någon mellandagsrea i år?

– Det kommer inte bli någon mellandagsrea som vi känner den. Det finns inga förutsättningar för det. Men däremot bedömer vi att det kommer finnas butiker som har reducerade priser, säger Mats Hedenström, Svensk Handels näringspolitiska chef.

Svensk Handel ser det inte som realistiskt att blåsa av mellandagsrean.
Foto: TT
Svensk Handel ser det inte som realistiskt att blåsa av mellandagsrean.

Vakter och slussning

I ett försök att minska trängseln i butiker uppmanar Svensk Handel bland annat till att styra över shoppande till nätet och ett ännu större fokus på att minska trängseln i butikerna. Bland annat bedömer de att det kan vara lämpligt att slussa in kunder i affärerna, och att man börjar använda ”trängselvärdar”.

– Det får inte förekomma någon trängsel. Det är det som är ledordet i det här. Vi kommer göra allt som vi kan för att anpassa oss till det Folkhälsomyndigheten säger. Men jag tror inte att det är realistiskt att blåsa av allt som har att göra med reducerade priser att göra, säger han.

Positiva till nedstängning

På regeringens presskonferens sas att butiker och köpcentrum kan komma att stängas ner om trängseln i butikerna fortsätter. Men något lagstöd för det finns inte i dagsläget.

– Vi ställer oss positiva till en sådan lag. Men då måste det också presenteras ett ekonomiskt stöd för de verksamheter som påverkas. Det har tagit för lång tid att göra det hittills och jag tycker att myndigheterna ska tänka på hur Sverige kommer se ut efter pandemin, säger han.

Svensk Handel fick veta att Folkhälsomyndigheten inte ville se någon mellandagsrea samtidigt som resten av svenska folket. Något Mats Hedenström tycker är konstigt:

– Jag satt i ett möte med Folkhälsomyndigheten en timme innan beskedet kom. Då sa de inte ett ord om det här. Jag har största möjliga respekt för deras uppgift, men jag tror det är bättre och lättare för oss att hjälpa till om vi kan prata med varandra än om varandra.

FHM: Hade ställt in rean om vi kunde

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att signalen om att minska trängseln i butiker i samband med reor gick ut till butikerna redan under Black Friday och han upplever att de har en god kommunikation med Svensk Handel.

– De vill hjälpa till så mycket som möjligt för att förhindra den här pandemin och det vet jag att de gör. Jag tror att det kommer bli en lugnare mellandagsrea än vad vi har sett förut, säger Carlson.

Räcker det att den blir lugnare, borde den inte ställas in helt?

– Hade jag haft stöd för det så hade jag ställt in mellandagsrean. Men vi har inte möjligheterna i Sverige att förbjuda privat kommersiell verksamhet.

Ser du ett behov av att kunna stänga ner butikerna helt och hållet?

– Ja, jag ser framför mig att det finns lägen där det skulle kunna behövas. 

 

Foto: TT
Mats Hedenström, Svensk Handels näringspolitiska chef.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE