Restaurangbokningarna väck på nyårsafton: ”Magont varje dag”

Publicerad 2021-12-31

På anrika Stockholmskrogen Ulla Winbladh råder oro i leden.

Efter en december med mängder av avbokade julbord väntar nu en nyårsafton med betydligt färre gäster än vanligt.

– Jag har aldrig sovit så dåligt som i december i år, säger restaurangchefen Hanna Williamsson.

De skärpta coronarestriktionerna kom precis när restaurangbranschens viktigaste månad stod för dörren.

På restaurangen Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm har den ökade smittspridningen inneburit färre bokningar under hela december. Som avslutning på en redan dyster månad har restaurangen nu väldigt få gäster som kommer för att äta nyårsmiddag hos dem.

– Det har nog försvunnit 30 procent av antalet bokningar vi i normala fall har på nyårsafton. Folk ringer inte över huvud taget, säger Hanna Williamsson, restaurangchef på Ulla Winbladh.

Ett stort dilemma har varit hur de ska få plats med alla gäster när enmeters-regeln gäller.

”Nyårsafton avgörande”

– Vi har många som kommer två och två. Ska det då vara en meter mellan varje sällskap finns det inte rum.

Liksom för många andra restauranger är nyårsafton en väldigt viktig dag för Ulla Winbladh.

– Nyår betyder jättemycket. December-högtiderna är det vi ska leva på januari, februari och mars när det inte är några människor på Djurgården. Det är avgörande.

Den senaste smittovågen är ett stort bakslag för Hanna Williamsson och hennes kollegor som redan har två tuffa år bakom sig.

– Herregud. Det var så mycket kundbortfall tidigare i år, jag är beredd att säga att det var 95 procent av vad vi vanligtvis har. Vi är oerhört beroende av alla andra ställen på Djurgården: Cirkus, Gröna Lund och så vidare. När de har fått hårdare restriktioner påverkar det oss direkt.

Köksmästare Magnus Blomgren, restaurangchef Hanna Williamsson och kallskänkschef Lydia Blomgren.

Oro för framtiden

Oron för framtiden är nu stor. Det värsta tänkbara scenariot är enligt Hanna Williamsson att de ska behöva säga upp personal.

– Det är magont varje dag. Det handlar om oro för personalen. Jag vill aldrig igen vara med om att behöva ringa till personal och säga att de inte kan jobba. Folk gråter när man gör det, man rycker mattan under fötterna för dem. Det är en ekonomisk katastrof för många.

Nu märker hon att ängslan börjar puttra bland personalen på nytt.

– Det är oro i leden. Ingen vill gå in i januari med fler restriktioner men man vet ju inte vad som ska hända.

Hanna Williamsson säger att hon respekterar smittskyddsrestriktionerna och att hon tycker att det är viktigt att restauranger tar ansvar.

– Jag hade önskat mig vaccinationsbevis istället för enmetersregeln. Då hade man kunnat vara trygg i att alla på restaurangen är vaccinerade.

Följ ämnen i artikeln