Jessica, 35: Inte så att jag vill ha tio båtar

Arbetslösa Jessica siktar på att bli ekonomiskt oberoende

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-01-27

Om 15 år ska hon vara ekonomiskt oberoende.

Trots att Jessica Tidlund, 35, just nu är arbetslös är målsättningen skyhög.

– Jag vill ge mig själv en fastighet i 40-årspresent, säger hon.

Hon har framtiden klar för sig. Om 15 år ska Jessica Tidlund inte behöva tänka på pengar.

– Det är inte så att jag vill ha tio båtar, men jag vill leva det liv jag har i dag utan oro, säger hon.

Intresset för ekonomi har alltid funnits. Men det var först för fem år sedan, när Jessica Tidlund gick med i Facebookgruppen Economistas, som sparplanerna tog fart på allvar.

– Jag hade inte pengarna på börsen och jag hade pensionspengarna i en dålig fond med högre avgift än avkastning, säger hon.

Då påbörjades en ekonomisk rensning. Medlemskapet i Postkodlotteriet rök, hon såg över sina abonnemang och började spara.

Jessica Tidlund.

Fastighet i födelsedagspresent

Nu är det fullt fokus på aktier, fonder och pensionssparande. Det ska leda till att Jessica Tidlund blir ekonomiskt oberoende. Ett delmål på vägen är att köpa en fastighet i födelsedagspresent när hon fyller 40 om fem år.

– Planen är att köpa ett flerfamiljshus som jag kan hyra ut. Men det kommer bero på hur marknaden ser ut då, säger hon.

För henne handlar inte ett liv som ekonomiskt oberoende om att kunna leva ett liv i lyx och flärd utan om att ha ett vanligt liv där inkomsterna kommer från investeringarna.

– Skulle det hända mig eller någon i familj något vill jag ha pengar till att hjälpa till.

Kuvert med kontanter

För att nå dit sparar hon bland annat genom att ge sig själv veckopeng. Ett kuvert med kontanter som ska täcka veckans utgifter.

– Jag tror att vi människor har svårt att se att varje kortdragning är pengar. Man förstår det men hänger inte med. Ser du pengarna så ser du att de minskar på ett annat sätt. Jag tar ut pengar från banken, stoppar dem i fyra olika kuvert och tar ett i veckan.

Efter åtta år på Arbetsförmedlingen är Jessica Tidlund nu själv arbetssökande. Drömmen är att få ett jobb inom ekonomi. Men trots det lyckas Jessica stoppa undan ett fast belopp varje månad.

– Jag har gjort en budget på den lägsta inkomsten jag kan ha och ser sparandet som en utgift. Det är lika självklart att sätta undan pengar till pensionen som att betala hyra.

Så ska hon bli rik

Hon nämner finansprofilen Anna Svahn och entreprenören Isabella Löwengrip som förebilder eftersom de vågat köra på sitt eget spår.

– Kan de så kan jag, har jag tänkt. Många tror nog att man måste ha en jättehög inkomst för att bli rik på investeringar. Men det är inte det de handlar om.

I stället är det noggrann planering och bra koll på budgeten som ska göra att Jessica Tidlund får en god ekonomi. Hon har studerat och valt ut de stora bolagen som ger avkastning och håller sig till dem så länge det inte händer något drastiskt.

– Jag tror en fälla många går i är att man byter strategi för ofta. Det är bättre att göra riktigt grundlig research och sen gå efter det. Jag följer min plan. Jag kör på det.

Fakta: Jessicas 5 bästa tips – så sparar du i vardagen

  1. Ge dig själv veckopeng. Då slipper du känna dig stressad när det är en vecka kvar till lön och har i stället samma peng varje vecka.
  2. Skaffa kapselgarderob, ett konceptet som går ut på att skapa en förenklad garderob med färre kläder, där alla plagg fungerar med varandra.
  3. Tänk på PPA, alltså pris per användning. En tröja för 800 kronor som håller i flera år är ett smartare ekonomiskt val än en tröja för 100 kronor som snabbt går sönder.
  4. Använd kontanter i stället för kort.
  5. Gör en ordentlig budget och håll dig till den.

Första lönen har några dagar på nacken. Sinar det redan i plånboken, eller funderar du på hur du bäst ska spara in till nästa semester?

Ställ din fråga till sparekonomen Christina Sahlberg, aktuell med boken "Fixa din privatekonomi". 

Chatta om din privatekonomi

Denna chatt är stängd.

  • Christina Sahlberg
    27 jan 2020

    Nu avrundar vi chatten för denna gång. Tack för alla era frågor! Hoppas att ni har fått svar på era funderingar.

    Hälsningar,

    Christina

  • 27 jan 2020

    Hej, har flera vänner som öppnat konto hos Avanza för sitt sparande och för att handla fonder mm. Vad är skillnaden ex mot Swedbank?

    Anonym

    Hej Anonym,

    Det beror lite på hur mycket du handla och hur ofta. I alla fall om du handlar med aktier då du får betala courtage. Handlar du med fonder så har tex Avanza ett större utbud än Swedbank vilket jag tycker är bra. Så se över courtage och utbud när du bestämmer dig.

    Christina Sahlberg
  • 27 jan 2020

    Vad är viktigt att tänka på om jag ska flytta in med min partner och köpa in mig i hans lägenhet?

    Carro

    Hej Carro,

    Jag tycker att ni ska gå till en jurist eller ta hjälp av er bank så att allt blir rätt från början. Det är mycket att tänka på så att allt blir rätt ifall ni i framtiden skulle separera. Väl investerade pengar tycker jag och en trygghet för er båda.

    Christina Sahlberg
  • 27 jan 2020

    Varför påverkas börsen av Coronaviruset?

    Daniel

    Hej Daniel,

    Vi kan se att börsen har rört sig vid tidigare virusepidemier eftersom det är något som skapar osäkerhet. Och börsen hatar osäkerhet. Vi vet idag inte vad som kommer att hända och hur stor skada det kan komma att göra. Men det troliga är att det tar några veckor och sen stabiliseras börsen igen. Vi glömmer snabbt.

    Christina Sahlberg
  • 27 jan 2020

    Hej Jag tänkte sälja min lägenhet nästa år men vet inte om jag kommer köpa en ny direkt efteråt. Var ska jag ha pengarna tills dess att jag köper nytt?

    Lina B

    Hej Lina,

    Om du tror att du kommer att köpa en ny inom 1-2 år så tycker jag att du ska sätta pengarna på ett sparkonto med ränta. På kort sikt vet man aldrig hur börsen kommer att röra sig och det är dumt att behöva sälja aktier/fonder när de har gått ner.

    Christina Sahlberg

PODD Experten: Lågkonjukturen kommer i år
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln