SBAB varnar för ny 1990-talskris

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Amorteringskraven har fått bestående effekter på bostadsmarknaden, åtminstone i Stockholmsområdet. Läget nu påminner om 1990-talskrisen och prisraset på bostäder, varnar banken SBAB.

Den stora kraschen i svensk ekonomi i början på 1990-talet byggdes precis som nu upp av kraftigt stigande skulder och en byggsektor som gick på högvarv. Den kraftiga åtstramningen, bland annat sänkta ränteavdrag, som följde fick hela finanssektorn och fastighetsmarknaden att gå i backen och bostadspriserna föll med 30 procent. Nu är vi i en liknande situation och det manar till eftertanke, skriver statliga banken SBAB i en analys.

SBAB varnar för ny byggkrasch. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
SBAB varnar för ny byggkrasch. Arkivbild.

Som exempel på försök till att återigen strypa lånetillväxten visar säsongrensade data från banken att både det första och sedan utvidgade amorteringskravet fick en kraftig negativ effekt på antalet bostadsaffärer. I landet som helhet var den mer tillfällig medan den blev bestående i Stockholmstrakten.

Parat med hushållens ökade låneskulder, som vuxit med Riksbankens extremlåga ränta, och snack om eventuellt minskade ränteavdrag samtidigt som byggmarknaden tappat farten betänkligt, är likheterna slående med 1990-talskrisen, resonerar banken.

"Det är en delikat balansgång hur kreditexpansionen ska hanteras utan att efterfrågan på bostäder stryps på liknande sätt som skedde i samband med 1990-talet", skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE