Ernstberger jagas av polisen – 400 miljoner att driva in

Uppdaterad 2021-07-23 | Publicerad 2021-07-22

Polisen har gått ut med en efterlysning efter Allra-grundaren Alexander Ernstberger som under förmiddagen dömdes till fängelse.

Expressen har varit i kontakt med Ernstberger

– Jag befann mig på semester med familjen några timmar från stan men är på väg tillbaka till Stockholm, säger han till tidningen.

I förmiddags föll domen i målet om härvan kring pensionsförvaltaren Allra. Det stod då klart att fyra Allra-toppar döms till fängelse. Tre av dem, däribland tidigare vd:n Alexander Ernstberger häktades.

Detta eftersom det fanns risk att de skulle ta till flykten, argumenterade Svea hovrätt.

Alexander Ernstberger kommer troligen att överlämna sig till polisen redan under torsdagskvällen,

Det rapporterar Expressen som varit i kontakt med affärsmannen..

– Ett chockerande beslut som jag varken väntat mig eller trott skulle kunna ske, säger han till tidningen.

Två är utomlands enligt åklagaren

Alla tre har nu efterlysts och Stockholmspolisen och Ekobrottmyndigheten har inlett jakten för att kunna verkställa häktningen.

– Det är helt naturligt att han är efterlyst då domstolen har kommit fram till att han har häktats, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

Polisen vill inte gå ut med några detaljer hur man bedriver jakten på trion.

– I det här fallet har de tre blivit efterlysta men hur vi arbetar med detta kommer jag inte att kommentera, säger Mats Eriksson vid polisen i Stockholm till TT.

Den fjärde mannen, en tidigare fondförvaltare inom Allra, har fått reseförbud och måste omedelbart lämna in sitt pass till polisen, skriver TT. Underlåter han att göra det blir även han efterlyst.

400 miljoner att driva in

Förutom att kunna verkställa häktning och fängelsestraff står Kronofogden redo att driva in det stora skadestånd som utdömts: 168,5 miljoner. Summan ska betalas solidariskt, vilket betyder att Kronofogden kan driva in pengar av de dömda där pengar finns.

Förutsättningarna har försämrats kraftigt eftersom tingsrätten valde att fria, menar Thomas Hertz som är åklagare i målet.

Han berättar att uppemot 200 miljoner, i form av pengar, fonder, aktier och en bil tillhörande David Persson Rothman och Alexander Ernstberger tidiagre hade beslagtagits.

– Det var reda pengar på ett konto som med en knapptryckning hade kunnat betalas ut till pensionsspararna, säger han.

Pengarna betalades tillbaka när tingsrätten friade. Var tillgångarna är idag är okänt.

Att skadestånd betalas frivilligt är ovanligt i stora ekobrottsmål, säger Thomas Hertz.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu