Rapport: Elstöden var för omfattande

Publicerad 2023-05-10

Elstöden har varit för omfattande.

Det anser experterna i det Finanspolitiska rådet i sin årsrapport.

– Hade man inte gett så stora stöd hade man haft möjlighet att göra andra saker som vi tror att ekonomin hade mått bättre av, sa ordföranden Lars Heikensten på en pressträff.

Finanspolitiska rådet har som uppgift att analysera hur regeringen sköter finanspolitiken.

I den årsrapport som publiceras i dag konstaterar rådet att de elstöd som regeringen beslutat om, och som totalt har gått på över 60 miljarder, har blivit för omfattande.

Det gäller framförallt det senaste elstödet till hushåll i hela Sverige och elstödet till företag.

”För omfattande”

Elstöden var den största ekonomisk-politiska åtgärden som presenterades under 2022. Det är därför som Finanspolitiska rådet har tittat på just den åtgärden.

– Vi kan konstatera att det i början av hösten 2022 var ett osäkert läge, det fanns en stor oro för höga elpriser under vintern, sa rådets vice ordförande Lisa Laun på pressträffen.

– Det var rimligt med ett visst elstöd, men sammantaget tycker vi att elstödet var för omfattande.

Det första elstödet som betalades ut har rådet inga särskilda synpunkter på.

Men det stöd som snart ska betalas ut till alla hushåll i Sverige, och som omfattar november och december 2022, blev enligt rådet för omfattande. Rådet tycker att den perioden redan täcktes av tidigare elstöd, och konstaterar att elpriserna för de månaderna till slut dessutom blev lägre än vad som befarades.

Andra åtgärder bättre

– Hade man inte gett så stora stöd hade man haft möjlighet att göra andra saker som vi tror att ekonomin hade mått bättre av, sa ordföranden Lars Heikensten.

En sådan sak hade kunnat vara mer riktade stöd till särskilt utsatta hushåll, något som heller inte hade riskerat att elda på inflationen. Men några sådana åtgärder har regeringen i princip inte presenterat, anser rådet.

Man lyfter också i rapporten att det generellt är farligt att ge återkommande prisstöd, särskilt för kostnader för elförbrukning. Det kan nämligen minska incitamentet att spara på el. Och att spara på el är det snabbaste sättet att minska efterfrågan och därmed priset på el.

– Vi vet inte hur mycket man hade sparat om man hade känt av en priseffekt, konstaterade Lars Heikensten på pressträffen.

Lars Heikensten.

Bristfällig hantering

Vad gäller elstöden till företag, som ännu inte börjat betalas ut, så handlar kritiken i rapporten om att företag ofta har bättre förutsättningar än hushåll att hantera ökade kostnader.

– Det är också så att storförbrukare av el har ofta långa och fasta elavtal. Det finns en risk att stöden till företagen överstiger kostnader man haft. Företagen borde ha behövt styrka sina elkostnader över ett tak, sa Lisa Laun.

Sättet som regeringen hanterat frågan om elstöd beskrivs också som bristfällig i rapporten.

– Politiska frågor har bollats mellan regering och myndigheter. Vi vill vara tydliga med att det är regeringen som är ansvarig för att stöden blir ändamålsenliga och regeringen ska göra de samhällsekonomiska överväganden. Det här är i grunden politiska frågeställningar. Regeringen behöver se över hur en situation med extraordinära kapacitetsavgifter ska hanteras i framtiden.

Att exempelvis medier haft svårigheter att granska information om elstöden och dess mottagare tas också upp av rådet: ”Politiken ska vara tydlig, den ska kunna utvärderas och ansvar ska kunna utkrävas”, står det i rapporten.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu