ISK-ilskan – över 35 000 har skrivit under

Sparekonomen Frida Bratt bakom uppropet

Publicerad 2021-06-09

ISK-sparandet kan få ett tak och högre beskattning, enligt ett nytt förslag.

Det har fått ekonomen Frida Bratt att ryta ifrån, genom att bland annat ha startat ett upprop som 35 000 hittills skrivit under.

– Jag vill visa att ilskan är bred och att den finns hos många svenska sparare, inte bara rika mångmiljonärer, säger hon.

Nyligen blev det känt att en socialdemokratisk arbetsgrupp, som leds av finansminister Magdalena Andersson, vill att det för populära investeringssparkontot, ISK, ska ”begränsas kraftigt”.

I en underlagsrapport presenterar de ett förslag om att införa en så kallad miljonskatt och ett tak på ISK-sparandet. Men några detaljer kring vilken skatt eller tak det handlar framkommer inte av rapporten.

Oklart vad det blir för tak

Men enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst, RUT, har ett tak på 100 000 och 200 000 kronor diskuterats. Magdalena Andersson har dock sagt till Aftonbladet det inte är aktuellt att införa ett tak på sådana låga nivåer. Vilket tak det blir är ännu inte bestämt.

– En tredjedel av pengarna som finns på ISK-konton är hos personer som har tre miljoner eller mer. För mig är det inte vanliga småsparare, sade hon förra veckan.

Förslaget, som ännu inte är ett rent politiskt förslag, har trots det redan väckt starka reaktioner. Bland annat gick Moderaterna ut och sade att de vill sänka ISK-skatten.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt är starkt kritisk. Hon anser att det är fel att återigen ändra villkoren för ISK-sparandet, något som skett vid två tidigare tillfällen.

– Även om man inte valt att gå vidare med de nivåerna så ger det oroväckande signaler – att sparande är något som ska straffas, säger hon.

Nordnets sparekonom Frida Bratt

Frida Bratt har nu gått så långt att hon startat uppropet ”Rör inte vårt sparande”.

– Detta är ett sätt att visa Magdalena Andersson att det är vanliga sparare som inte tycker att förslaget inte är rimligt och att de känner sig besvikna.

Men är det att betrakta dem som ”småsparare” om taket i stället blir på 3 miljoner?

– 3 miljoner är väldigt mycket pengar. Men min farhåga är att har man väl satt ett tak så blir det lättare att senare gå in och sänka det. Det fina är ju faktiskt att små belopp som sätts av varje månad i decennier, som det ju ofta handlar om, kan växa till stora summor, säger hon.

Pensionssparare är oroade

I skrivande stund har 35 768 namnunderskrifter samlats in – på mindre än en vecka. Listan ska sedan lämnas över till finansministern.

– Jag hoppas att det ska öka förståelsen att det inte bara är ”rika mångmiljonärer” som känner en upprördhet, säger hon.

Frida Bratt berättar att flera av dem som hört av sig i uppropet sparar till pensionen och är rädda för att deras inkomst- och tjänstepension inte ska räcka.

Årsskiftet 2015–2016 avskaffades avdragsrätten för privat pensionssparande och svenskar uppmanades då av den dåvarande regeringen att spara via ett ISK-konto.

– Det är oansvarigt att förändra villkoren för alla de som valde den vägen. Det blir väldigt tokigt att i efterhand och ändra en sparform som många använder för långsiktiga sparpengar.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Enligt siffror från Skatteverket som SvD tagit del av hade 3,1 miljoner svenskar ett ISK-konto 2020. Medianen, typspararen, hade då i snitt 54 640 kronor sparat.

Men sparandet är ojämnt fördelat. De rikaste av alla sparare i ISK hade i genomsnitt 12,6 miljoner kronor sparat.

Vill inte ha något tak alls

När ISK-kontot infördes 2012 spådde Alliansregeringen att skatten på sikt skulle bli runt 1,7 procent. Men så hög har den hittills inte blivit. I dag handlar det om 0,4 procent som tas ut av kapitalet i skatt varje år.

Staten har därmed förlorat 156 miljarder kronor i skatteintäkter sedan investeringssparkonton (ISK) infördes, enligt en beräkning från Riksrevisionen och Finansdepartementet, enligt SvD.

Frida Bratt står ändå fast vid att sparformen är gynnsam för samhället – då den har fått allt fler människor att börja spara pengar.

– Jag tycker inte man ska ha något tak alls, säger hon.

Hade du trott att ditt upprop skulle få ett så stort genomslag?

– Jag tänkte att det vore fantastiskt om 10 000 skrev under när jag startade uppropet, men gensvaret har ju överträffat alla förväntningar.

– Detta visar att det finns ett brett och folkligt stöd för uppropet. Så jag hoppas inte att Socialdemokraterna som största regeringsparti väljer att gå vidare med förslagen, säger Frida Bratt.


Missa inte FOMY – Aftonbladets nya aktieskola