Så ser julruschen ut i pandemin: ”Backat hem”

Publicerad:
Uppdaterad:

Handel & tjänster

Hur många har kastat sig ut i julruschen – trots pandemin? Aftonbladet är på plats i flera städer för att ta pulsen på den sista julhandeln.

Dan före dan innebär traditionellt en sista chans att handla de sista klapparna. Men i år lär färre personer ha väntat till sista minut med att inskaffa paketen till sina nära och kära.

Aftonbladet har tagit sig ut till sex orter runtom i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i syd, från Stockholm i öst till Göteborg och Östersund i väst, för att kolla läget i julhandeln.

Det är mindre folk än väntat är lägesrapporten från Länna köpcentrum.

– Jag är positivt överraskad, folk håller avstånd och tar omvägar för att inte gå nära varandra. Jag har inte handlat så mycket ute i butik men sen kommer det här sista, säger besökaren Katrin Larsson, 40, till Aftonbladet.

Även längs Malmös handelstråk är det glest. I skidbacken i Åre slingrar sig köerna längre, men enligt Skistar innebär långa köer att det är bra köer, detta eftersom det enligt företaget innebär att folk håller avstånd.

Julhandel i Uppsala.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Julhandel i Uppsala.
Foto: KRISTER HANSSON
Handel i Malmö på onsdagen.

”Lägre besöksflöde”

Flera personer har hört av sig till Aftonbladet med berättelser om både trängsel och köer i gallerior och på shoppingstråk.

Samtidigt har handeln förberett sig och åtagit försiktighetsåtgärder. Men julruschen verkar bli lugnare än vad handeln befarat, enligt Kajsa Hernell, vd för Nordic Council of Shoppingcenters.

– Det är helt klart ett lägre besöksflöde. Gemene man har lyssnat på myndigheterna och följer restriktionerna, säger hon.

Galleriorna har tagit flera nya åtgärder de senaste veckorna, bland annat har många börjat räkna antalet besökare och infört ett maxtak.

– Det handlar om att skapa en trygg och säker miljö för besökarna, säger Kajsa Hernell.

Foto: LÄSARBILD
Långa köer utanför systemet vid Bromma blocks.

”Har backat hem”

Enligt Ulrika Carlsson, vd på Nordstans Samfällighet, är handeln på köpcentrumet i centrala Göteborg lugnare än vanligt.

– Det är betydligt mindre än vad det brukar vara. Butikerna är i starkt behov av intäkterna men även de har backat hem nu. Ingen trycker på för att öka försäljningen i det här läget, säger hon.

Foto: Johan Nilsson/ TT NYHETSBYRÅN
Julhandel i Malmö.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE