Lämnade reklambyrån – nu bakar Christer bröd

Publicerad 2021-04-05

Då jobbade han på reklambyrå och jobbade ofta över på kvällarna.

I dag kliver han upp 03.00 och börjar baka bröd.

– Jag har bytt både stad och yrke och är lyckligare än någonsin, säger Christer Havung, 58.

I ett annat liv satt Christer på långa möten i Stockholms reklamvärld. I dag bakar han bröd och bullar i ottan.

Jo, pandemin påverkar förstås också Christers liv. Bageriet ”Bröd och Vänner” på Nobeltorget i Malmö kämpar för att överleva.

– Jag har ju, som många andra, tvingats säga upp personal eftersom kunderna jobbar hemma och vi inte kan leverera till företag. Men jag är jätteglad över att det ändå är många stödkunder som kommer och köper ett bröd då och då, säger Christer.

Han är ekonomen och projektledaren som tröttnade på jobbet på reklambyrån. Det var kreativt. Det var bra betalt. Men det var dötrist.

– Jag satt mest i möten och diskuterade roliga idéer fram och tillbaka. Men sedan gjorde vi mest som man alltid gjort. Människan verkar egentligen vilja så lite förändring som möjligt.

Tog beslutet i Thailand

Men Christer ville skaka om livet lite. Så både han och frun Katha tog tjänstledigt för att plugga på distans och tänka på vad de ville. Där, på en strand i Thailand, tog de beslutet som skulle vända upp och ner på livet.

– Det första beslutet var att lämna Stockholm och bo i Lund. Min fru är därifrån och jag pluggade i Lund under många år, så det kändes ändå lite hemma. Det andra beslutet var att jag skulle byta yrke.

Att det skulle bli något med mat var ganska självklart. Christer har alltid varit intresserad av matlagning och brödbak. Han släppte projektledarrollen och blev i stället lärling på olika bagerier i Malmö. Han började helt enkelt från början. Och när plötsligt en lunchrestaurang med bageriutrustning blev till salu, slog han till.

– Jag förstod inte hur mycket jobb det var, jag tänkte bara ”hur svårt kan det vara?”, berättar Christer som plötsligt fick både längre arbetsdagar och mer jobb än han någonsin haft på reklambyrån i Stockholm.

– Jag överskattade helt klart mina bagerifärdigheter, men samtidigt älskade jag att komma in på bageriet klockan 03 och sätta igång. När sedan doften av nybakat bröd fyllde lokalen, var lyckan total.

”Stockholm är helt enkelt svindyrt”, säger Christer som fick kritik för sina höga priser i början av brödkarriären.

Kan prata om bröd i timmar

Med tiden kunde Christer anställa personal och i dag behöver han inte vara först på jobbet varje dag. Men passionen för olika bröd finns där varje minut.

– Jag själv älskar surdegsbröd, den franska varianten som inte är så jättesur. Sedan går jag också igång på vanligt levain-bröd, gärna med olika ”toppings” eller smaksättare som aprikoser, nötter, muskovadosocker...

Christer kan prata om bröd i timmar. Han minns också hur mycket skäll han fick i början, när han satte priser som det såg ut i Stockholm.

– Folk var så förbannade. ”Hur KAN du ta 12 kronor för en macka när man köpa en fralla i livsmedelsaffären för 2 kronor”, röt de åt mig. Nu har jag förstått att allt är billigare här. Vi lever billigare, äter billigare, bor billigare. Stockholm är helt enkelt svindyrt.

”Vi vågade chansa och det gick bra”

Nu är det nio år sedan Christer öppnade sitt kafé. I dag driver han också kafé- och restaurangverksamheten på Moderna Muséet Malmö – så gott det går i pandemitider.

Men trots motgångarna just nu har Christer och hans familj aldrig ångrat beslutet att flytta och börja om. Döttrarna Lin-Lin, 18, och Meia, 12, är numera riktiga skåningar och hustrun Katarina är lycklig över att vara tillbaka i hemtrakterna. Någon längtan tillbaka till Stockholm finns inte.

– Vi vågade chansa och det gick bra. Jag tror att fler borde testa nytt i stället för att harva på i någonting som känns fel. Handen på hjärtat – vad är egentligen det värsta som kan hända?

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu