Vi älskar våra fonder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-29

17,1 miljarder placerades i oktober

Svenskarna fondsparar som aldrig förr.

I oktober placerades rekordbeloppet 17,1 miljarder kronor i fonder.

Hetast är tillväxtfonder. Alltid med hög risk, men också med chans till bra vinster på sikt.

Fondsparandet har ökat stadigt hela 2009. Men de tidigare så populära företagsobligationsfonderna är sålda. Nu letar spararna fonder som investerar där världen växer snabbt efter finanskrisen. Tillväxtfonder rusar – men ökningen sker ofta från rena avgrunden.

– De tog riktigt duktigt med stryk förra året, mer än svenska börsen, säger Johan Tidestad, Sverigechef vid Nordnet.

Oupptäckta länder

Bäst just nu går fondena som investerar i Brasilien och Östeuropa, främst Ryssland.

– Men Latinamerika är redan uppe på samma nivå som innan finanskrisen. Östeuropa har en bit kvar. Därför skulle jag välja Östeuropa just nu, säger Tidestad.

Bäst tillväxt just nu finns i regionerna Indien, Kina, Indonesien, Ryssland och övriga Östeuropa, Brasilien och Latinamerika. Ofta starka råvarumarknader.

– Svenskarna har bara delvis upptäckt detta. Och det är där som världen växer mest. Därför ska man spara en del av sina pensionspengar i tillväxtfonder, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza och författare till boken ”Spara mindre – få ut mer”.

– De här länderna är lite oupptäckta. Men risken är hög och man behöver spara i minst fem år, gärna mer, för att guppen ska kunna ta ut varandra.

Det svänger ordentligt

Viktigt är också att sprida risken. Flera olika fonder och olika regioner. Räkna också med att det svänger ordentligt. Tillväxtfonder är bara lämpliga för långsiktigt sparande – och man ska inte investera mer än man har råd att förlora.

– Risken har med tid att göra. Det kan gå upp eller ner 30 procent närmaste åren. Man får räkna med det. Men på sikt tror vi att de kommer att ge 10–12 procent per år och det är detta vi sparar i, säger Hemberg.

Följ ämnen i artikeln