Ny bluffvåg med sms - från ”Nordea”

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Fredrik Ohlén är en av de drabbade som fick bluffmeddelandet från Nordea.

Bluffmakarna har nu riktat om sina sms.

I stället för Bank-id signeras meddelandena av ”Nordea”.

– Det var väldigt proffsigt utgjort vilket var obehagligt, säger Fredrik Ohlén, Nordeakund.

I veckan har svenska mobilkunder fått samtal från Somalia och Seychellerna, som blir dyra om man ringer upp, och bluffmeddelanden där folk uppmanas verifiera sitt bank-id.

Nu har bedrägerierna rikas om. De ser ut att vara skickade från Nordea.

– Det var väldigt proffsigt utgjort vilket är väldigt obehagligt. När man klickar för att se något nummer så ser man inget annat än att det står Nordea, säger Fredrik Ohlén, som fick ett av smsen på eftermiddagen.

”Klicka inte på länken”

När han klickade på länken kom han till ett webbformulär med Nordeas loggotype. Där uppmanades han att logga in med sitt bank-id.

Nordea däremot känner inte till detta.

– Vi skickar aldrig ut den här typen av sms och uppmanar folk att inte klicka på det här säger Petter Brunnberg, presschef på Nordea.

Fredrik Ohlén är dessutom kund hos Nordea. Nu frågar han sig om det är ett sammanträffande.

– Chansar dom eller vet dom att jag är Nordeakund? Är det något telefonnummer som kommit på vift? Det känns så riktat eftersom jag är kund på Nordea.

”Ställa till med oreda”

Enligt Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid polisens nationella bedrägericenter, säger att det är tydligt att bedragarna nu bytt avsändare.

– Men svaret är detsamma. Man ska förmå folk att lämna ut bank-id och inloggning. När man skriver in sig på sidan är det något som bedragaren snappar upp för att logga in på din internetbank. Där kan dom ställa till med oreda, säger han.

Olsson tror att det endast är en slump att mängden bedrägeri samlas just nu.

– Det är hela tiden någon fishing scam på gång. Just nu toppar det med bank-id. Det är en hel uppsjö av individer som får dom här smsen samtidigt, säkert tiotusentals. Telefonnummer och mejladresser själv.

Att nu Nordea står som avsändare kommenterar han:

– Det är nog en hel del som kommer gå på det.

Läsare har dessutom hört av sig till Aftonbladet med liknade bluffmeddelande men med Clas Ohlson som avsändare. I de smsen står det att kunden ska få ett presentkort bara den klickar vidare på länken. Clas Ohlson är i kontakt med polisen.

Publicerad:

LÄS VIDARE