Matilda, 19, har sökt 50 jobb: Klart jag är orolig

Nya siffror: Klyftorna på arbetsmarknaden ökar i pandemin

Uppdaterad 2021-05-11 | Publicerad 2021-04-28

Ungdomsarbetslösheten ökar i coronapandemins spår.

Men trots det känner sig unga generellt trygga på arbetsmarknaden, visar en ny studie. Klyftorna är dock stora – och långt ifrån alla känner ett lugn.

– Jag har kanske sökt femtio jobb utan att lyckas, säger 19-åriga Matilda Palm.

Solen skiner över Mariatorget i centrala Stockholm. Varenda parkbänk är ockuperad av soldyrkare som vill njuta av vårvärmen.

Två av dem som hittat till hit är Stella Inga Dannemann, 20, och Matilda Palm, 19. De är lediga från skola och jobb och passar på att umgås utomhus när solen tittat fram.

Stella tog studenten för snart ett år sedan och har just nu två olika arbeten samtidigt som hon läser en skrivarkurs.

– Jag har jobbat sedan jag var 14 år och har fått ganska många jobbkontakter av det. Men baserat på mina vänner är det nästan omöjligt att få ett jobb just nu. Det är nästan inga som anställs, säger hon.

Stella Inga Dannemann, 20, och Matilda Palm, 19.

Svårt att få till en stabilitet

Det är något som blivit märkbart för kompisen Matilda. Hon tar snart studenten och känner sig stressad inför hösten.

Utöver några småjobb via en modellagentur har hon ingen sysselsättning framöver.

– Jag har sökt lite folkhögskolor till hösten, men helst av allt vill jag jobba. Jag har sökt kanske 50 jobb utan att lyckas.

Hur känns det?

– Jag lever ganska mycket i nuet, men det är klart att jag är orolig. Jag har ju inte riktigt en stabilitet så det känns osäkert, säger hon.

Oro över att inte få ett jobb

Matilda och Stella är långt ifrån ensamma om att känna oro.

De senaste året har pandemin tagit ett hårt grepp om arbetsmarknaden och många företag har tvingats säga upp personal. Just nu har Sverige en arbetslöshet på 8,2 procent, enligt Arbetsförmedlingen. Bland de unga mellan 18 och 24 år är siffran 10,6 procent. Enligt SCB var arbetslösheten 10 procent i mars.

Främst har det drabbat företag inom hotell och restaurang – där många unga jobbar. Utvecklingen har lett till att varannan ung i dag, som inte har något jobb, är oroliga för sina möjligheter att få ett arbete.

Det visar en ny riksomfattande undersökning gjord av Insight Intelligence i samarbete med Trygghetsfonden TSL, Installatörsföretagen, Vattenfall och Västra Götalandsregionen.

– Pandemin har lett till att klyftorna ökat på arbetsmarknaden bland unga i vem som känner sig trygg och inte, säger Lukas Berg, analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence.

Lukas Berg, vd på analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence.

Vissa känner mer trygghet

Särskild märks skillnaden mellan unga som har en fast anställning och inte. Bara tre av tio med en tillfällig anställning känner sig trygg på arbetsmarknaden. Detta i jämförelse med sju av tio bland de som har en tillsvidaretjänst.

– Någonting som även sticker ut är att unga kvinnor känner sig mer otrygga i jämförelse med männen. Mest trygga är män mellan 27 och 30 år. En anledning till det kan vara att fler män än kvinnor uppger att de har en fast tjänst.

Trots det är andelen unga som känner sig trygga på arbetsmarknaden den högsta sedan Insight Intelligence började sina mätningar för sju år sedan.

Hela 49 procent svarar att de känner sig trygga, vilket är ökning med åtta procentenheter jämfört med förra året.

– Det kan kännas anmärkningsvärt mitt i en pandemi och lite oväntat.

Vad är anledningen till att det är så?

– De som har haft ett jobb under pandemin känner nog sig tryggare för att de klarat sig igenom den utan att förlorat jobbet. Detta ger ett lugn i jämförelse med för ett år sedan när ovissheten var större, säger Lukas Berg.

”Kämpar för att stanna kvar”

Men precis som nämnts innan så är inte oron obefintlig. Var sjätte av de som har ett jobb i dag säger sig ha blivit mer orolig för att förlora det som en följd av pandemin. I Stockholmsområdet handlar det om var fjärde ung.

20-åriga Jerome Behling.

En av dem är 20-åriga Jerome Behling. Han arbetar som vikarie i en klädbutik och har hittills klarat sig från att bli uppsagd.

– Vi som är kvar får kämpa för att få stanna. Så jag känner mig väl lite stressad hela tiden och då har jag ändå ett jobb, säger han.

Särskilt orolig har han känt sig i samband med uppdateringar från myndigheter och regeringen om utvecklingen kring viruset.

– Då håller man andan och hoppas att man inte ryker.

Jerome vill nu mest av allt att hans vikariat snart leder till en fast tjänst – så att han kan pusta ut litegrann.

– Jag tippar lite på tårna och försöker visa framfötterna så att jag får stanna kvar.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu