Lucas, 21, förlorade sin kontantinsats på börsen

Nya på börsen – tidigare bara upplevt uppgång

Uppdaterad 2023-08-29 | Publicerad 2022-05-21

Victor Sehlin och Lucas tillhör de många unga som gav sig in på börsen under 2020.

De fick mersmak när de såg de rejäla avkastningarna – men när 2022 stod för dörren var raset ett faktum och de förlorade stora summor.

– Det känns inte bra. Kanske 40 procent av det jag hade på börsen blev jag av med, säger Lucas.

Under pandemin har svenskarnas intresse för börsen exploderat.

I slutet av 2019 fanns det drygt 1,8 miljoner aktieägare i Sverige – samma period 2021 var den siffran över 2,7 miljoner. Det visar statistik från värdepapperscentralen Euroclear.

En kraftig ökning märktes dessutom bland unga. I åldersgrupperna 21-30 och 31-40 ökade andelen aktieägare från cirka 10 till drygt 13 procent, respektive från 12 till nära 16 procent.

PLUS: Expertkvartetten: ”Här är aktierna att lita på”

Två av alla de unga som begav sig till börsen under den här perioden var Victor Sehlin och Lucas.

– Jag började för två år sedan när jag skulle fylla 19. Min pappa rekommenderade mig att lägga mina sparpengar på två stabila aktier, säger Lucas.

Sparade till första lägenheten

Det var 2020 och han hade precis tagit studenten, skulle börja plugga till audionom i hemstaden Göteborg och hade bestämt sig för att spara pengar till sin första egna lägenhet.

– Jag månadssparade och lade in nästan allt på börsen. Jag prickade botten och det gick upp fort. Sedan fortsatte det att växa.

Som ny aktiesparare kändes det roligt och motiverande att se avkastningen bli större och större. Samtidigt försökte Lucas att vara ansvarsfull och köpte bara aktier i stora, stabila företag med låg risk.

Börsen gick så bra att han bara efter ett par års sparande snart var nära summan han behövde till sin kontantinsats.

Förlorade stora pengar

Men i början av 2022 vände allt. På två månader rasade de ledande indexen med över 20 procent och den börsfest som varit ett faktum sedan pandemins början är över, vilket flera ekonomer tidigare sagt till Aftonbladet.

– Under de här två år fnös många åt siffran 7–8 procents ökning, vilket är snittsiffran om man kollar bakåt. Att ha de här enorma ökningarna tillhör inte normalfallet utan det kan svänga betydligt mer, vilket vi upplever nu, har sparekonomen Mohammed Salih tidigare sagt.

De kraftiga rörelserna är något som Lucas har känt av.

– Det känns inte bra. Kanske 40 procent av det jag hade på börsen blev jag av med, säger han.

ARKIVBILD. Börsen har lyst rött mest hela året. Stockholmsbörsen har tappat 20 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Även om han var medveten om att aktier pendlar i värde blev nedgången lite av ett uppvaknande.

– Det här är den första dippen som jag har upplevt. Men jag har läst på och har fått erfarenheter. Jag kommer absolut fortsätta att spara i aktier.

Börstappet blev dock ett bakslag för Lucas efterlängtade lägenhetsaffär, men trots det är han vid gott mod.

– Jag har hittat andra vägar. Jag tänker att jag ska sälja min bil. Då är jag närmare målet.

PLUS: Expertkvartetten: ”Här är aktierna att lita på”

27-årige Victor Sehlin är i en liknande sits. Precis som Lucas gjorde han sina första investeringar 2020 och såg sedan pengarna växa i raketfart.

– Det kanske var alla nyheter kring börsen som fick mig intresserad. Alla mina vänner snackade om det, om att det skulle vara den bästa sparformen, berättar han.

Gick in med en kvarts miljon

Under pandemin hade Victor låga utgifter och lade därför stora summor på börsen.

– Sedan jag började har jag gått in med åtminstone en kvarts miljon. Det har gått bra, den första tiden utvecklade det sig väldigt fint. Först önskade jag att jag hade lagt in lite mer pengar.

 Victor Sehlin är en av många unga som gick in på börsen under 2020. Nu upplever han sin första motgång i aktiesparandet.

Victor investerade mest i indexnära fonder och aktier i stora svenska bolag.

– Det kändes bra att se pengarna ackumuleras. Men det gick lite väl fort. Man måste vara medveten om att det fortfarande är börsen man är på. Under en viss period kan det gå ned. Det kan inte bara bli bra dagar.

Har lärt sig mycket

När raset väl kom förlorade Victor tiotusentals kronor.

– Jag tror att jag ligger åtminstone 50 000 kronor back i ren förlust i år. Det är helt okej, men det kommer att ta ett tag innan det återhämtar sig.

Victor känner trots förlusten ingen större oro, men inser i efterhand att det kunde ha varit bra att ha kvar lite av pengarna utanför börsen.

– Min sparhorisont är väldigt lång, min tanke var att jag inte skulle behöva dem inom tio år, annars hade jag aldrig slängt in så mycket pengar som jag gjorde.

Efter de senaste årens höga toppar och djupa dalar tycker Victor att han har lärt sig mycket om aktier. Den läxan han vill förmedla till andra är att försöka hålla huvudet kallt och se på börsen som ett långsiktigt sparande.

– Enligt mig är det viktigt att uppleva nedgångar. Det är en påfrestning psykiskt. Bra att känna av det – det går inte bra varje år. 

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu