Negativt elpris i natt – så länge stannar det

Senaste månaderna har det talats om ”Putinpriser”, ”Magdapriser” och rent ut sagt skyhöga elpriser.

Men nu vankas det trendbrott och elpriserna sänks kraftigt i hela landet.

Det sällsynta fenomenet med negativa elpriser är här – vilket gör att du till och med kan få betalt för att använda el.

Under onsdagskvällen blir det en kraftig sänkning av elpriserna i hela landet. Mellan klockan 23.00 och midnatt kommer elpriserna bli negativa. Då landar taxan på -0,54 öre per kilowattimme i Sveriges alla elområden.

– Det är sällsynt med negativa elpriser. Under de senaste åren har vi fått uppleva det i Sverige några få gånger, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

Med negativa elpriser får kunderna som har ett avtal med timmätning till och med tillbaka pengar för att använda el. Konsumenterna ”tjänar inte jättemycket mer” än några ören på det, men under den specifika perioden behöver man i alla fall inte betala någonting.

Priserna förväntas sjunka ytterligare under natten till torsdag. Som mest −10.3 öre per kilowattimme, visar elbörsen Nordpool.

– Det är höstrusket som påverkar de här priserna. Ju mer det regnar och blåser, desto mer billig vind- och vattenkraftsproduktion får vi och därmed trycks elpriset ner, säger Christian Holtz.

Och vädret förväntas hålla i sig i veckor framöver. Framför allt går det att räkna med kraftiga vindar i Svealand, Götaland och i fjällen.

– Generellt kommer det var ostadigt väder de kommande två-tre veckorna, bortsett från enstaka dagar. Många av lågtrycken väntas vara djupa så man kan räkna med att det kommer vara blåsigt, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

”Det är höstrusket som påverkar de här priserna”, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.
”Det är höstrusket som påverkar de här priserna”, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

Inte läge att värma upp elementen

Men den som förväntar sig att de negativa priserna ska dryga ut plånboken får tänka om. Det menar Christian Holtz.

– Det är inte en bra idé för elkonsumenterna att dra upp elementet på högsta värme och samtidigt släppa in höstkylan genom att öppna alla fönster för att priserna är negativa.

Han förklarar att elkunden betalar för mer än själva elen. Bland annat tillkommer det alltid en elnätskostnad och en energiskatt vid användning av el. Därmed kommer elkunder varken tjäna in eller få pengar på grund av de låga priserna.

Samtidigt menar Christian Holtz att elproducenterna har tillräckligt med resurser för att tackla de låga priserna.

– Det är klart att det är negativt för dem. Men nu när det rör sig om negativa priser i någon timme kommer det förmodligen inte påverka producenterna i stort.

– Istället borde vi se det här som en liten andhämtningspaus för alla elkonsumenter, säger Christian Holtz.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu