Polisen varnar: Se upp för vaccinbedragarna

Publicerad 2021-01-31

Bedragarna ringer och säger att de vill boka tid för vaccination.

Men först måste du identifiera dig med bank-id eller bankdosa.

– Lägg på luren bara. Det är det bästa, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Hittills har polisen fått in ett 30-tal anmälningar om vaccinationsrelaterade bedrägeriförsök. Nu varnar både polisen och Folkhälsomyndigheten för den här typen av bedrägerier.

– Det här är något som man har varnat för i andra länder som har kommit lite längre med vaccinationerna. Vi vill försöka stoppa det här innan det drabbar fler, säger Lotta Mauritzson.

Social manipulation

Tillvägagångssättet är snarlikt andra typer av telefonbedrägerier. Bedragarna försöker på olika sätt övertala den uppringde att identifiera sig med bank-id eller bankdosa – för att boka tid eller betala för vaccinationen.

Vaccinbedragarna säger att du måste logga in på bank-id för att boka vaccin – sen loggar de in på ditt konto för att tömma det på pengar.

Men koderna används för att logga in på den uppringdes bankkonto och därefter tömma det. När väl pengarna är borta har den drabbade mycket små möjligheter att få tillbaka dem.

– Om det är någon som kontaktar dig på grund av vaccinationen så ska du absolut inte identifiera dig i samtalet. Du behöver inte identifiera dig när någon kontaktar dig och man behöver inte heller betala någon avgift för vaccinationen.

Skärpt säkerhet

Tidigare skedde en stor del av den här sortens bedrägerier med hjälp av offrens bank-id. Men nya inloggningssystem och skärpt säkerhet har försvårat det tillvägagångssättet. I stället försöker brottslingarna på olika sätt övertala den uppringde att lämna ifrån sig koder från bankdosan.

”Du behöver inte identifiera dig när någon kontaktar dig och man behöver inte heller betala någon avgift för vaccinationen”, säger Lotta Mauritzson på Polisen.

Telefonbedrägerierna inbringar hundratals miljoner kronor varje år. Enbart under november rapporterades 700 fall. Av dem var 230 fullbordade brott där bedragarna kom över uppskattningsvis 25 miljoner kronor. Åtta av tio som drabbas är över 70 år.

Generellt har bedrägerierna mot äldre ökat med ungefär 10 procent det senaste året. Men pandemin märks i brottsstatistiken. Den här typen telefonbedrägerier genom social manipulation ökat. Däremot har antalet fall där bedragare har kommit över både kort och koder har minskat eftersom färre äldre besöker affärer och andra platser där de utsätts för brott.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu