Experterna: Så kan du spara även i kristider

Uppdaterad 2023-09-25 | Publicerad 2022-08-26

Artikeln innehåller annonslänkar

Låt inte inflationen äta upp ditt sparande!

Sparexperterna Christina Sahlberg, Johanna Englundh och Johanna Kull ger sina bästa tips kring hur du bibehåller och får ditt sparande att växa – även under krisande förhållanden.

Att spara pengar varje månad kanske känns som en omöjlighet när inflationen stiger och allt blir dyrare. För dig som redan sparat in på allt du kan komma på, hur ska man tänka då?

– De flesta av oss kanske känner att det nu bara gäller att överleva. Vi kan ju inte påverka vad som händer med inflationen, men vi kan påverka vår egen privatekonomi. Om man agerar på det som man kan påverka så känns det bättre, man slipper känna panik och oron minskar, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Johanna Kull, hållbarhetsansvarig hos Avanza:

– Det första steget är att skapa sig en tydlig bild över vart dina pengar går. Gör en sammanställning över hur det har sett ut de senaste månaderna. Är det någon utgiftspost som sticker ut? Vissa utgifter kan vi helt enkelt inte göra något åt, men för många av oss finns det fortfarande kostnader som vi kan dra ned utan att det påverkar vår livskvalitet i någon högre grad.

Johanna Englundh, finansiell redaktör på Morningstar, håller med och lägger till:

– Kolla igenom vad du lägger pengar på varje månad, du kan bli förvånad över vilken post du lägger mest på, småköp här och där kan snabbt hopa sig.

ANNONS

Jämför och byt

Det kan kanske kännas tjatigt, men börja med att se över dina lån. Det kan vara bolån, billån, blancolån eller något annat lån där det kan finnas mycket pengar att spara. Har du rörliga lån idag kan du vända dig till banken och be om att få en lägre ränta. Undersökningar har visat att många faktiskt får en lägre ränta bara genom att fråga.

– Att ta ett samtal med sin bank och försöka förhandla om sin ränterabatt är alltid värt ett försök, det kan resultera i stora summor när räntorna stiger så pass mycket, säger Johanna Englundh och forsätter:

– Se till att du har koll på din lånekvot och skuldkvot innan du tar ett samtal med din bank. Jämför även snitträntorna hos olika banker för att få en bättre uppfattning om hur det ser ut på marknaden.

Christina Sahlberg menar att varje liten sänkning kan göra stor skillnad för din privatekonomi.

– För ett bolån på två miljoner kronor kan så lite som 0,25 procentenheter i lägre ränta innebära 5 000 kronor mer om året i plånboken.

Se sen över vilka kostnader du enkelt kan dra ner på. Undersökningar visar att en familj på fyra personer kan spara upp till drygt 20 000 kronor per år bara genom att byta matbutik. För exakt samma varor.

Johanna Kull menar att det för många är värt att lägg ned extra engagemang på denna typ av utgifter, då det kan göra stor skillnad för många.

– Dels att se över om det finns något att göra åt de stora utgiftsposterna såsom räntor, mat och transport. Att lyckas sänka någon av dessa är oftast det som ger störst påverkan på ekonomin.

– Gå sen igenom dina försäkringar, ditt elavtal, dina abonnemang och så vidare. Här finns det stora besparingsmöjligheter. Börja med din bilförsäkring om du har en sådan. Här brukar det finnas tusenlappar att spara, tipsar Christina Sahlberg.

ANNONS

Få avkastning på pengarna

För dig som redan jämfört, bytt och dragit ner på alla dina kostnader kan det vara dags att titta på andra sidan av ekvationen. Det vill säga dina inkomster.

– Fundera på om du kan hyra ut din bostad eller en del av den, sälja saker som du inte behöver, eller kan du sälja dina tjänster?

Pengarna du lyckas spara in kan gå till dina ökade kostnader, men försök att bibehålla ett litet sparande. Att ha en buffert är viktigare än någonsin i tuffa tider.

Men se till att du får ränta på ditt sparande och överväg om du kan tänka dig att låsa in dem en kortare tid i utbyte mot en högre ränta.

– I dag kan du få ränta på över 4% hos ett flertal aktörer, så flytta ditt sparande från storbanken till en bank som erbjuder en bra ränta. Och när bufferten är klar, spara långsiktigt, säger Christina.

ANNONS

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET