LO:s krav: Höj barnbidraget

Publicerad 2023-05-01

Susanna Gideonsson, ordförande i LO. Arkivbild.

Höj barnbidraget och genomför tillfälliga sänkningar av fritids- och förskoletaxan. Det är LO:s krav på 1 maj.

– I rena pengar handlar det om 1 000 kronor per barn, kort sagt en ordentlig matkasse. Det är vad våra medlemmar behöver, säger ordförande Susanna Gideonsson till TT.

LO-basen 1 maj-talar senare i dag i Boliden och Skellefteå. I anslutning till talen kommer hon att lyfta kravet som är tänkt att hjälpa barnfamiljerna, en enligt LO bortglömd grupp och som dessutom drabbas såväl hushållsekonomiskt som av eventuella framtida kommunala nedskärningar.

– Våra medlemmar är vana att inte alltid ha det så fett. Man är duktig på att att trixa och se till att lägga undan en liten slant men det som man har kunnat lägga undan i bättre tider är förbrukade och nu har man ingenting, säger hon.

Gideonsson jämför med hur hon själv under 1990-talet vid tillfälle hade ekonomiskt små marginaler.

– En återbäring från OK räddade den månaden. Att inte kunna sätta mat på bordet till barnen – då är livet oerhört jobbigt.

Höjt barnbidrag

Rent konkret innebär förslaget ett krav på en höjning av barnbidraget med 450 kronor. LO betonar att sedan den senaste höjningen (mars 2018) har inflationen gjort att bidraget förlorat stor del av sitt reala värde.

Till detta tillkommer krav på en tidsbegränsad sänkning av taxorna för fritids och förskola på ett år som skulle motsvara omkring 550 kronor per månad.

– Hela vår avtalsrörelse bygger på att vi ska komma ur den här inflationen. Lönerna kommer att stiga från och med i år och därför är det inget vi ser som en varaktig lösning. Detta är något som behövs för barnfamiljerna just nu för att få vardagen att gå ihop, förklarar Gideonsson om varför man vill se en tidsbegränsad sänkning.

Höja statsbidragen

Elstödet har kritiserats för att delas ut brett, finns inte risk för att samma sak sker här, det blir ett stöd som för många inte krasst behövs?

– När det gäller stöd som riktas till barnen så vet jag att det är ganska pricksäkert. Det finns även höginkomsttagare där men de är mycket färre, hävdar Gideonsson.

– Vi har den principen i Sverige att barnbidragen ska gå till barnen och det är mindre risk att det hamnar fel för det handlar inte om större förbrukning som elprisstödet.

Var ska pengarna tas ifrån?

– Vi ser att Sverige har urstarka statsfinanser och vi har råd att höja statsbidragen till kommunerna så att man ska klara av den här satsningen.

Följ ämnen i artikeln