Nöjesparkernas förtvivlan i pandemin: ”Förlorar miljarder”

Publicerad 2020-07-28

Astrid Lindgens värld hade byggt ett nytt Villa Villekulla för 50 miljoner kronor inför Pippi Långstrumps 75 årsjubileum i år.

Men i stället för världens starkaste flicka möts besökarna av besked om att parken är stängd i år.

– Det är konstigt. Man kan inte säga något annat, säger Joacim Johansson, vd på parken.

Som en följd av coronapandemin har flera nöjesparker i Sverige inte kunnat öppna. Flera av landets största nöjesparker håller stängt under både våren, sommaren och hösten.

Men vissa parker – bland annat Kolmården, Leksands sommarland och High Chaparral – tar fortfarande emot besökare.

Ett vattenland öppet – ett stängt

Janne Nilsson är vd på Skara Sommarland. De har tvingats ha stängt samtidigt som landets andra stora vattenland, Leksand sommarland, får ha öppet.

– Det finns ingen som kan svara på det här och säga att det finns någon rättvisa och logik i det här. Det är det som gör det så konstigt, industrin förlorar miljardbelopp, säger han.

Han säger att lagen som styr vilka som får ha öppet och inte skrevs på 50-talet. Då var tivolin något som åkte runt från stad till stad. När tivolit kom till en ny stad behövde de söka tillstånd från polisen för att få driva sin verksamhet, precis som en festival eller konsert måste göra.

Skara Sommarland tvingas ha stängt.

– Det är samma lagar som styr det här även i dag. Tivolin måste söka tillstånd från polisen för att få driva sin verksamhet, säger Janne Nilsson.

Skara Sommarland har tvingats ha stängt på grund av just denna regeln. Då parken har flera vattenrutschkanor faller den inom samma kategori som till exempel Gröna lund.

– Vi skulle kunna ha öppet, tagit in mindre folk och stänga våra största attraktioner. Men det har vi inte fått lov att göra, säger han.

Då det är den lokala tillståndsenheten hos polisen som bestämmer om ordningstillstånd spelar det också roll vart i landet parken ligger och hur hård polisen är, enligt Janne Nilsson.

Astrid Lindgrens värld hade köpt ett nytt Villa Villekulla för 50 miljoner kronor.

Ingen Pippi i år

En annan nöjespark som inte får ha öppet är Astrid Lindgrens värld i Vimmerby trots att den inte har några åkattraktioner.

De hade satsat stort inför i år. Pippi Långstrump fyller 75 år och parken hade förberett sig med en ny version av Villa Villekulla för 50 miljoner kronor.

Men nu möts Astrid Lindgren-fantasterna av meddelanden om att parken är stängd.

– Tillståndsenheten hos polisen har bedömt att vi inte får ha öppet eftersom vi har föreställningar där fler än 50 personer samlas, säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens värld.

Parken har flera olika scener där det spelas föreställningar baserade på Astrid Lindgrens berättelser. Enligt honom skulle parken få ta in totalt 50 gäster till parkens flera scener.

– Det spelar ingen roll att vi har flera scener och att de ligger långt från varandra utomhus. Vi får totalt ta in 50 personer till alla våra scener, säger Joacim Johansson.

Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens värld.

Han tycker att det är märkligt att exempelvis restauranger och köpcentrum kan hålla öppet men att de inte får ha det.

– Det är som en kollega sa. Man kan ha en restaurang med 200 gäster där allt fungerar, men så fort det kommer en trubadur och slår ett ackord får bara 50 gäster vara där, säger Joacim Johansson och forsätter:

– Det är konstigt. Man kan inte säga något annat.

Färre attraktioner och miljardförlust

Både han och Janne Nilsson har samma bild av vad effekten kommer bli av det här.

– Vår investeringstakt kommer sänkas. Det kommer inte bli lika många nya attraktioner de närmsta åren, säger Janne Nilsson.

På Astrid Lindgrens värld vittnar man om samma sak. Där räknar de med en rörelseförlust på omkring 120 miljoner kronor i år.

– Det är som tio goda år som går förlorade. Vi brukar ha drygt tio miljoner i reslutat varje år, säger Joacim Johansson.

Parks and resorts, som äger Skara sommarland, Kolmården, Furuvik och Gröna Lund, räknar med ett omsättningstapp på ca 1 miljard i år.