Blixtsnabba bedragare härjar på Blocket: Skickade grov porrbild

Blockets drastiska åtgärd: Har valt att agera kraftfullt

Publicerad 2021-12-08

Jimmy Nordlund, 41, råkade ut för blixtsnabba och oförskämda bedragare på Blocket.

När han konfronterade en av bluffmakarna fick han en porrbild till svar.

– Man blir fundersam på hur det kan gå så fort för dem.

Jimmy Nordlund från Ludvika ville tidigare i höstas sälja vinterdäcken till sin Volvo. Han använde Blocket för att komma i kontakt med potentiella köpare.

Och i kontakt hamnade han, men inte med någon köpare.

– Det gick verkligen blixtsnabbt, han hörde av sig bara minuter efter att jag lagt upp annonsen och innan jag fått bekräftelse på att den låg ute på Blocket, säger Jimmy Nordlund.

Jimmy Nordlund, 41.

Kontakten togs på WhatsApp där en man sa sig vara intresserad av att köpa däcken och han redan ordnat med frakt, eftersom han inte bodde i samma stad.

– Han sa att allt var ordnat men att jag behövde betala budet. Pengarna skulle jag sen få tillbaka.

Jimmy Nordlund genomskådade snabbt bluffen.

”Jag läxade upp honom”

Jimmy uppmanades att klicka på en länk som vid en snabb anblick såg ut att leda till en Postnord-sida, men som vid en närmare granskning ser märklig ut och saknade landbeteckningen ”.se”. Jimmy förstod då att det handlade om en bedragare som försökte luras.

– Det var så dumt allting, jag läxade upp honom. Då svarade han bara med en smiley.

Dagen efter kontaktade ytterligare en person Jimmy över WhatsApp, den här gången från ett utlandsregistrerat nummer, och frågade om däcken.

– De flesta hör ju av sig i chatten på Blocket först, så det var lite märkligt med de här chattarna på en annan plattform.

Han anade direkt oråd och gjorde det tydligt för den nya personen.

– Då fick jag en grov porrbild till svar.

Jimmys konversation på WhatsApp avslutades med en porrbild.

Manuel, 57: ”Väldigt märkligt”

Manuel Miranda, 57, från Järfälla råkade också ut för budbedragarna när han skulle sälja ett löpband. En man hörde av sig väldigt kort efter att annonsen lagts ut och ville köpa det, men kunde inte hämta det själv eftersom han bodde i en annan stad.

– Jag ville lösa det över Swish, men han ville betala över PayPal och skickade en länk som jag skulle gå in på. Där skulle jag skicka bitcoin. Det var väldigt märkligt allting. Trots att jag sa nej försökte han övertyga mig gång på gång, säger Manuel Miranda.

Det blev ingen affär. Nästa dag hörde en kvinna av sig med samma upplägg.

– Jag frågade om hon kände mannen från dagen innan, men då svarade hon inte något mer. Som tur va gick vi inte på den här bluffen. Det känns konstigt med PayPal, alla har ju Swish nu för tiden.

Polisen: De lägger upp bevakningar

Aftonbladet har varit i kontakt med ytterligare personer som råkat ut för bedragarna som vill att säljaren ska lägga ut för betalningen av bud för leverans till annan stad. Uppläggen är ofta liknande, utan att behöva vara identiska. Ibland ska det betalas över PayPal, ibland ska säljaren gå in på vad som ser ut som en Postnord-länk och ibland frågar köparen efter en bitcoin-överföring.

Gemensamt för alla historier är att bedragarna hör av sig bara minuter efter att säljaren lagt upp sin annons.

Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter, säger att upplägget är välkänt.

– Det är flera som råkat ut för det här. Min teori är att bedragarna lägger upp bevakningar på en viss typ annonser, därför kan de vara så snabba med att upprätta kontakt.

Lotta Mauritzson vid Nationellt bedrägericentrum

Annonsbedrägerier, som den här typen av bedrägeri klassas som, har blivit allt vanligare senaste året. Under perioden januari till september såg polisen en ökning med 57 procent, jämfört med förra året.

– Det är svårt att säga exakt vad det beror på. Men det är ju allmänt känt att pandemin gjort att fler handlar på nätet och blivit mer digitala. Det finns också en begagnat-trend i samhället vilket gör att fler är på de här säljsajterna, säger Lotta Mauritzson.

Går det att få tag på de här bedragarna?

– Det går, men i den digitala världen är det ibland svårt att knyta digitala spår till en viss person. Men om många personer drabbas av ett visst tillvägagångssätt så lägger vi mycket resurser där.

”Har agerat kraftfullt”

På Blocket är man väl insatt i frågan om bedragarna som tar kontakt över WhatsApp och andra chattprogram. Man har därför tagit bort visning av säljarnas telefonnummer i annonser, sedan några veckor tillbaka, berättar Simon Vestling, chef för kundsäkerhet på Blocket.

– Det har förekommit i en omfattning som gjort att vi valt att agera kraftfullt. Det har inte varit ett enkelt beslut, men nödvändigt för att ytterligare stärka säkerheten för våra användare. Utmaningen med kontakter via WhatsApp och liknande är sedan dess borta.

Vad är Blockets ansvar i detta?

– Vi tar alla typer av bedrägeriförsök på absolut största allvar. Vi agerar också ordentligt med rejäla åtgärder, som i det här fallet när vi alltså ändrar hela vårt synsätt kring att visa telefonnummer i annonserna, säger Simon Vestling.

Hur kan man som säljare skydda sig?

– Om du har en annons ute, oavsett marknadsplats, ska du vara mycket försiktig om du blir kontaktat på ett annat sätt än genom marknadsplatsens egna kanaler. Var försiktig med skickade länkar och lämna aldrig ut kortuppgifter.


Så skyddar du dig – bedrägeriexperternas tips

  • Låt dig inte stressas.
    – Låt inte någon annan hetsa på dig och stressa dig till ett beslut. Det är en uttänkt taktik av bedragarna, särskilt när de agerar såhär blixtsnabbt, att få dig att slå till snabbt utan att tänka efter, säger Lotta Mauritzson vid polisen.
  • Stanna upp.
    – Tänk efter, är det rimligt att jag ska betala för budet?
  • Undvik att betala förskott om du handlar av privatpersoner.
  • Om möjligt träffas för en fysisk överlämning av varan.
  • Som säljare ska du inte betala en försäkringsavgift till fraktbolag eller kurirer som påstår sig komma och hämta samt betala för din vara.
  • Var uppmärksam på att pengarna går till den person som du varit i kontakt med vid betalning med Swish, och inte någon annan.
  • Var försiktig med dina kortuppgifter.
  • Handla med separat kort. Använd ett kort utan kredit och som inte är kopplat till ditt lönekonto, utan ett annat dit du bara för över det du ska handla för.
  • Håll kontakten internt. Använd marknadsplatsernas egna chatt-lösningar. Samma gäller betalnings- och frakttjänster som tillhandahålls av företaget direkt på marknadsplatsens hemsida.
  • Köp aldrig osett.
    – Som köpare är det viktigt att inte betala för något du inte sett och kunnat bekräfta att du faktiskt ska få.
  • Om du tror att du gått på en bluff: 1. Ring banken och spärra ditt kort, de kan ibland också hinna stoppa betalningar som redan gått iväg. 2. Ring och anmäl brottet hos polisen.

Källor: Lotta Mauritzson, Polisen

Erik Melin

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln