Erfaren trio kallas in för att avvärja flygstrejk

Medlaren: Inga lätta nötter att knäcka

Publicerad 2022-06-13

I dag inleds medlingsförsök i konflikten mellan SAS och pilotfacket för att förhindra strejk och ytterligare flygkaos i sommar.

Enligt Jan Sjölin, en av tre medlare, startar nu en kamp mot klockan.

– Jag kan tänka mig att det inte är några lättfunna lösningar, säger han.

Efter att SAS pilotfack i förra veckan valde att utlysa strejkvarsel för 900 piloter med start 29 juni, har konflikten mellan företaget och de anställda intensifierats. Som ett försök att hitta en väg framåt som båda parter kan acceptera och rädda SAS undan en storstrejk har medlare från Medlingsinstitutet nu kallats in.

Förhandlingarna inleds under måndagen.

– Nu ska medlarna träffa parterna och ta del av vad de har för krav och ståndpunkter, säger Medlingsinstitutets chefsjurist Per Ewaldsson.

Erfaren trio kallas in

Medlingstrion består av Jan Sjölin, tidigare avtalssekreterare i fackförbundet Kommunal, Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet och Cecilia Fahlberg Pihlgren, tidigare ordförande i fackförbundet Unionen.

Per Ewaldsson uttrycker att de alla har tunga medlingsuppdrag bakom sig, bland annat från tidigare förhandlingar där SAS varit part.

Claes Stråth, Jan Sjölin och Cecilia Fahlberg Pihlgren har kallats in för att rädda SAS undan en pilotstrejk.

– De är var för sig väldigt erfarna och kompetenta personer. Vi försöker alltid få ihop ett medlarteam som kan komplettera varandra och som har goda förutsättningar att förstå konflikten.

Jan Sjölin som är en av medlarna säger att de närmaste dagarna kommer att bestå av att gruppen informerar sig om läget. Det kommer ske genom flera samtal med parterna om hur de bedömer konflikten.

– Vi träffar arbetsgivarsidan i dag och piloterna i morgon. Vi kommer att ägna ett par dagar åt att sätta oss in i var parterna står och vad de har för yrkanden och krav. Vi är mest tysta och de berättar i det här läget.

Hitta väg till fortsatta förhandlingar

I nästa steg uppger Jan Sjölin att medlarna kommer att försöka hitta en framkomlig väg för samtalen mellan parterna.

– Utefter vad parterna säger och deras attityd till saken så kanske vi ser att vissa vägar kan vara framkomliga för att försöka söka sig fram på. Det mesta brukar ju bygga på kompromisser, men det är en väldigt interaktiv verksamhet som kan förändras från den ena stunden till den andra.

I maj redovisade SAS kvartalsrapporten för perioden februari till april. Utfallet: en förlust före skatt på cirka 1,6 miljarder kronor.

Jan Sjölin vill inte betygsätta svårighetsgraden på medlingen mellan SAS och piloterna jämfört med tidigare medlingar han medverkat i, men uppger att han bedömer den som komplex.

Inga lättfunna lösningar

– Jag kan tänka mig att det inte är några lättfunna lösningar. Parterna har ju förhandlat själva under nio månader så det mesta borde ju vara sagt vid det här laget. Det är säkert inte lätta nötter att knäcka det här.

Han betonar trots det att han bedömer att det finns hopp om att lösa konflikten innan strejken blir verklighet.

– Vi måste ju ha en förhoppning om att det här ska vi kunna lösa även om vi i dag inte kan säga hur eller när.

En flyganalytiker säger att SAS måste bli mer konkurrenskraftiga mot lågprisbolagen.

Följ ämnen i artikeln