Så många saknar en buffert

Publicerad 2018-02-12

10 procent av alla kvinnor har inte lättåtkomliga sparpengar.

Många saknar ett sparande för oförutsedda utgifter.
Värst är det bland kvinnor där var tionde saknar en buffert.

7 procent av männen och 10 procent av kvinnorna uppger att de inte har sparpengar de lätt kan komma åt, visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av SBAB.

– Det är lite beklagligt tycker jag. Jag kan komma på hundra anledningar till varför en buffert behövs för oförutsedda utgifter. Det räcker med att tanden går av eller att diskmaskinen slutar fungera, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Går åt rätt håll

Claudia Wörmann

Den långsiktiga trenden är dock positiv. I en liknande undersökning 2011 uppgav 16 procent av männen och 23 procent av kvinnorna att de saknade en buffert.

Men skillnaden mellan kvinnor och män består alltså.

– Jag tycker att kvinnor, som har lägre lön, i allra högsta grad borde ha ett buffertsparande. Vid exempelvis en separation är det viktigt att ha pengar så att det rullar den första månaden åtminstone, säger Claudia Wörmann.

”Slipp låna”

Hur mycket bör man ha sparat?

– Man ska som vuxen åtminstone ha så mycket så att man slipper låna pengar om något i hemmet går sönder. Men även en liten buffert kan vara god nog.

Ett enkelt sätt att få uppsikt över sitt konsumtions- och sparutrymme är att dividera det som återstår när räkningarna betalats med antalet dagar kvar till nästa löning.

– Då får man något att hänga upp konsumtionen på.

Fem spartips från Claudia Wörmann:

  • Öppna ett sparkonto med ränta och starta ett månatligt sparande.
  • Se över vilka abonnemang du har och gå igenom din ekonomi.
  • Genom att betala räkningarna i tid slipper du påminnelseavgift. Använd dig av autogiro och elektronisk faktura så långt det går.
  • Ska du på fest, kalas eller middag och vill köpa ett nytt klädesplagg kan det lätt bli många plagg på ett år. Låna av dina vänner istället för att köpa nytt. Det går också att hyra plagg.
  • Var inte för hård mot dig själv. Att spara lite grann när man kan är bättre än att inte spara alls! 

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts under perioden 1–12 januari 2018 via en webbenkät av TNS Sifo på uppdrag av SBAB. 1 185 personer i åldrarna 20–80 år har svarat på enkäten.

Följ ämnen i artikeln