Finansministern löfte: Lättnaderna i a-kassan förlängs

Skriver på Aftonbladet Debatt

Av: Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Det höjda taket för a-kassan och de förbättrade reglerna för att få ersättning blir kvar under två år.

Det skriver finansminister Magdalena Andersson i en debattartikel i Aftonbladet i dag.

Under våren gjorde regeringen ett antal förändringar i regelverket för a-kassan. Detta för att underlätta för personer som förlorat jobbet till följd av pandemin.

Fler omfattas

Bland annat höjdes taket i ersättningen från dag 101, från 760 kronor till 1000 kronor per dag. Kravet på medlemskap i tolv månader mildrades också, vilket gjorde att fler omfattades av skyddet. I dag räknas en månads medlemskap som fyra månader, vilket innebär att medlemsvillkoret kan uppnås inom tre månader.

Enligt Magdalena Andersson gjorde vårens förändringar att dubbelt så många kunde få ekonomiskt stöd vid förlust av arbete.

Förlänger perioden

Förändringarna i a-kassan var från början tänkta att gälla till 3 januari 2021. Men på grund av den ”historiskt djupa lågkonjunkturen” har regeringen nu beslutat förlänga perioden till i sammanlagt två år.

– Sedan virusutbrottet har över 100 000 svenskar blivit av med jobbet. Arbetslösheten är inte bara ett problem för den som drabbas utan något som angår oss alla. Tillåts arbetslösheten bita sig fast hotas den trygghet vi betalar för tillsammans, skriver Magdalena Andersson i debattartikeln.

Publicerad:

LÄS VIDARE