Stort hopp att julhandeln ska rädda butiker

Niklas Svahn/TT

Klara Stefansson/TT

Elin Swedenmark/TT

Uppdaterad 2020-10-27 | Publicerad 2020-10-26

Julhandeln på Drottninggatan i Stockholm lär inte bli lika intensiv i år som tidigare. Arkivbild.

Årets största shoppingperiod närmar sig. Butiker som under pandemin gått på knäna sätter hopp till att julhandeln ska rädda siffrorna.

Nya restriktioner skulle vara förödande, enligt Svensk Handel.

Tidigare i veckan införde Uppsala som första län nya lokala restriktioner för att minska spridningen av coronaviruset. Människor ska undvika fysisk kontakt med andra personer än de bor med och inte resa i kollektivtrafiken.

Råden omfattar inte bara arbetsplatser och idrottsanläggningar utan också affärsverksamheter. Uppsala har därmed hårdare rekommendationer än övriga landet.

Svensk Handel har sedan i våras arbetat nära Folkhälsomyndigheten för att ta fram riktlinjer och på så sätt stötta drabbade butiker. Organisationen har sjösatt en kampanj de kallar "Välkommen in, men handla med omsorg". Butikerna har tagit sitt ansvar i en allvarlig situation, säger vd:n Karin Johansson.

– Men alldeles oavsett om butikerna tar sitt ansvar så är flödena inte vad de har varit. Vi ser en del geografiska skillnader på hur mycket man har förlorat, där de större städernas kärna har drabbats hårt. Köpcentrum i städer har tappat mycket, vissa så mycket som 85–90 procent av sin försäljning. Och gränshandeln är helt bortblåst.

"Måste vara lyhörd"

Om snart en månad börjar den av handeln konstruerade högtiden Black Friday, då startskottet går för mångas julklappsinköp.

Reorna avlöser sedan varandra fram till jul – och en bit därefter. Perioden har stor betydelse för butikerna, särskilt små butiker som inte finns på nätet.

– Julhandeln är årets viktigaste handelshelg och många är beroende av den för att gå runt. Och vi börjar julhandla redan i samband med Black Friday, och det är också ett fenomen som påverkar handeln, säger Johansson.

Om smittspridningen börjar gå åt fel håll igen har regeringen sagt att man inte tvekar om att införa nya restriktioner. Även andra län än Uppsala kan få hårdare regler.

– Det man möjligen missar när man pratar om ytterligare restriktioner är att det för vissa i närmaste är ett näringsförbud, så regeringen måste vara lyhörd för att stödåtgärderna som lanserades i våras, de behöver man hålla i, säger Karin Johansson och nämner bland annat korttidspermitteringar.

Klocka för besökare

På Trosa bokhandel, där även leksaksaffären Lekextra huserar, går försäljningen bra – coronapandemin till trots. Varken lek- eller bokaffären erbjuder e-handel och får förlita sig på kunder i butikslokalen.

Juli och december är de största försäljningsmånaderna, berättar butiksägaren Kerstin Åkerlund. Hon beskriver julhandeln som "oerhört viktig" och i år satsar butiken på ett nytt upplägg: längre öppettider både kvällar och helger. Allt för att glesa ut besökarna.

En annan coronaåtgärd är en klocka som har satts upp utanför butikslokalen.

– Den kan man ringa i om vi ska gå ut och hjälpa till utanför butiken. Det är några äldre som har använt sig av den, säger Kerstin Åkerlund.

TT: Vad skulle de innebära om nya restriktioner införs för handeln?

– Det beror lite på hur. Om ett visst antal personer får vara inne åt gången är det ganska lätt att följa, genom att man har någon utanför som står och kollar. Skulle det stänga helt vore det katastrof, förstås. Än så länge – peppar, peppar ta i trä – har vi varit rätt så lyckligt lottade i Trosa, säger Kerstin Åkerlund, och syftar på antalet coronafall.

"Ännu viktigare"

Även stora företag som Ikea förbereder sig inför julhelgen. Under pandemin har städrutinerna förstärkts, avstånd markerats, handsprit placerats ut och plexiglas satts upp. Även restaurangerna höll stängt en period.

Företaget har också dragit nytta av att ha butiker i en rad olika länder och utbytt erfarenheter mellan varandra, säger Cecilia Franck, presskontakt på Ikea Sverige.

– Även om julen på många sätt kommer att bli annorlunda jämfört med andra år kommer den ju inte att bli mindre viktig. Snarare kommer det att bli ännu viktigare i år att göra hemmet till en trygg, stämningsfull plats, säger hon.

Ikeas försäljning har trots pandemin gått förhållandevis bra, mycket på grund av att näthandeln ökat med 40 procent under året och blivit en viktigare del av intäkterna. Att Ikea inte är ett aktiebolag gör också att all vinst återinvesteras och företaget har en buffert för "det som komma skall", säger Franck.

TT: Är ni oroliga för striktare åtgärder?

– Oron vi har är oron för pandemin som sådan, och hur den på olika sätt påverkar människor och samhället i stort. Det viktigaste är att vi har en hög säkerhet för våra medarbetare och kunder, säger Cecilia Franck.

Karin Johansson på Svensk Handel hoppas att lättnaderna när det gäller restriktioner för 70-åringar gör att människor kan fira jul lite mer som vanligt.

– Och då kanske man vill klä sig lite fint. Och det köps ju också kläder till folk i julklapp. Vi hoppas att försäljningen ger ny energi och framtidstro, som den brukar.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu