Mörk höst väntar hotellen

Jonas Grönvik/TT

Uppdaterad 2020-09-15 | Publicerad 2020-09-14

Ett hotell i centrala Stockholm formade ett hjärta genom att tända upp outhyrda rum i våras. Coronakrisen slog hårt mot hotellbranschen under sommaren. Arkivbild.

De svenska hotellens intäkter för logi mer än halverades under sommaren.

Och oron inför hösten är stor, enligt branschorganisationen Visita.

Under juni, juli och augusti förlorade de svenska hotellen 61 procent av sina intäkter för logi, jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Benchmarking Alliance som branschorganisationen Visita sammanställt.

– Efter en oerhört tuff vår har det varit fortsatt tufft i sommar, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Värst var det för hotellen i storstäderna. I Stockholm rasade intäkterna med 81 procent. I Göteborg tappade man 71 procent och i Malmö 63 procent.

– Statistiken talar sitt tydliga språk, ju större stad desto sämre har sommaren varit, säger Siljhammar.

Bättre på turistorterna

Samtidigt som de utländska turisterna uteblivit har de svenska turisterna prioriterat de klassiska turistdestinationerna utanför storstäderna.

– Man har undvikit citykärnor och trängsel. Många av de reseanledningar som finns i våra stora städer, som nöjesparker och museum, har ju varit stängda.

I Visby var tappet 35 procent. I turistorterna har hotellen klarat sig lite bättre, med fler gäster i rörelse.

– Det finns de som haft full beläggning i juli. Men man har tappat på mycket runt omkring. Det har inte varit någon after beach, inga konserter eller festivaler. Hotellens restauranger har glesats ut.

TT: Hur ser det ut inför hösten?

– Utländska turister fortsätter att utebli. Vi har nästan inget affärsresande i Sverige just nu. Och konferensmarknaden består endast av mindre konferenser. Allt som hotellen i storstäderna lever av finns inte i höst.

Vill lyfta restriktioner

Av besöksnäringens omkring 200 000 anställda har 60 000 korttidspermitterats under coronapandemin. 50 000 har redan förlorat jobbet eller blivit varslade om uppsägning, enligt Visita.

Det förlängda omställningsstödet, som ska gälla även för maj, juni och juli togs emot med en stor lättnad inom branschen.

– Det som behövs nu är att man på ett säkert sätt lättar på restriktionerna, framförallt ordningslagen som slår hårt mot vår näring. Vi vill givetvis hellre tjäna pengar på våra gäster än att behöva ta emot stöd, säger Siljhammar.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu