Svenskarna lägger allt mer på semesterkassan

10 000 kronor skiljer Stockholm från norra Sverige

Publicerad 2019-06-19

Svenskarnas semesterbudget ökar med 1 000 kronor jämfört med 2018. Det visar en ny undersökning från Nordea. Samtidigt finns det stora regionala skillnader i hur mycket pengar man lägger på semestern.

18 500 kronor kommer genomsnittssvensken lägga på sin sommarsemester, en ökning med 1 000 kronor jämfört med 2018.

Nordeas årliga undersökning kring svenskarnas semestervanor visar även att det främst är sparande och lön som finansierar semestern, medan en av tio har räknat med att betala med sin skatteåterbäring.

– Det är bra att fler finansierar ledigheten med sparande och lön. Jag vill dock varna för att räkna alltför mycket med sin skatteåterbäring i dessa lågräntetider. Gör en semesterbudget och sätt ett tak för vad semestern max får kosta för att kunna koppla av ordentligt, säger Nordeas sparekonom Ingela Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Skiljer drygt 10 000 mellan regionerna

I Stockholm är man beredd att lägga mest på sin semester, drygt 22 700 kronor i genomsnitt. Jämfört med norra Sverige skiljer sig summan avsevärt, där man i snitt har en semesterkassa på 13 000 kronor.

Även mellan könen finns en differens. 19 300 väljer männen att spendera, mot dryga 17 700 kronor för kvinnorna.

Oroar sig för vädret

Det största orosmålet inför sommaren, enligt undersökningen, är dåligt våder och torka. 41 procent oroar sig inte alls, medan 7 procent oroar sig för att pengarna ska ta slut.

– Här är det viktigt att komma ihåg kostnadstaket. Även om du har planerat en budget är det lätt att börja spendera mer på restaurangbesök och annat när vädret är härligt. Förra sommarens värmebölja har nog få glömt, och som vanligt finns oron att det nu blir regnrusk som väntar, säger Ingela Gabrielsson.

Många väljer bort flyget

Den ökade medvetenheten kring klimatfrågan kan man se speglar sig i resevanorna. Drygt en av tre väljer bort flyget och drygt en fjärdedel av svenskarna väljer helt bort utlandsresan i sommar.

– Helt uppenbart finns det en god vilja att försöka bidra till ett bättre klimat, men vi ser också att många värnar om sin utlandssemester. En fjärdedel uppger att de begränsar sitt koldioxidavtryck på andra sätt än genom hur de reser, säger Ingela Gabrielsson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu