MP-ministrar varnar för Kinapost

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
MP-ministern varnar för Kinapost
Foto: Johner/ TT
MP-ministern varnar för Kinapost

De väller in i hundratusentals per dag – paketen med direktimport från Kina och andra länder.
Nu vill två MP-ministrar varna för att produkterna ofta inte håller måttet.
– Det är rimligt att människor får upp ögonen för den här problematiken, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Härom veckan satte finansminister Magdalena Andersson (S) ner foten och krävde av Tullverket att direktimporterade varor som vanliga människor beställer verkligen påläggs moms – något det uppenbarligen har slarvats betänkligt med och där även statliga Postnord fick en släng av sleven.

Och nu går två andra regeringsministrar ut och varnar för farliga produkter som kanske inte lever upp till svenska produktlagar.

Inte syftet

TT: Det kan låta som om regeringen försöker begränsa importen från Kina och från andra länder?

– Det är inte vårt syfte så klart, vi är för att man handlar mer med varandra, men det är viktigt att vi har kunskaperna. Också när det gäller tull och momsplikt så är det även där konsumenten som har ansvar för att man följer alla regler, säger konsumentminister Per Bolund (MP).

Karolina Skog pekar också på en annan indirekt konsekvens som billigare och kanske miljöfarligare direktimport kan medföra. Nya miljömässiga pålagor fördyrar produktion av produkter för företag i Sverige och EU.

– Jag ser en oro i att om svenska företag upplever en allt ojämnare konkurrens där det köps in produkter som inte följer EU:s lagstiftning och de produkterna är billigare, att det eroderar den acceptans som ändå finns bland företag för skarpare miljölagstiftning. Det blir svårare att höja kraven i Europa som människor ändå vill, säger Skog som vill se en global reglering.

Skyldigheter

– Men det kommer förstås ta väldigt lång tid, fortsätter hon.

Vid direktimport från exempelvis en kinesisk handelssajt måste man känna till EU:s kemikalieregler. Ansvaret ligger då hos den enskilde konsumenten.

Konsumenter har inte bara rättigheter, utan också skyldigheter, påminner Bolund.

– Om man inte läser på eller har kunskap så riskerar man att köpa en produkt som medför risker för säkerheten. Det kan resultera i att man hamnar i svåra diskussioner med försäkringsbolag och liknande om man använder icke godkänd apparatur som orsaker en brand, säger han.

Foto: Johner/ TT
Publicerad:

LÄS VIDARE