EU: Sänk ränteavdraget

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Reklam för ett mäklarföretag utanför Sveriges Riksbank vid Brunkebergstorg. Arkivbild.

Sänk ränteavdraget, höj fastighetsskatten och inför skuldkvotstak.
EU-kommissionen radar upp rekommendationer Sverige bör genomföra för att undvika en bolånekris.

Sverige riskerar en turbulent korrigering på bostadsmarknaden, varnar EU-kommissionen i sin årliga genomgång av den svenska ekonomin, rapporterar Reuters.

Risken har byggts upp av ihållande prisuppgångar från redan höga nivåer och enligt kommissionen har svenska myndigheters åtgärder för att bromsa utvecklingen hittills inte räckt till.

Skattereformer

Kommissionen efterlyser bland annat skattereformer på bostadsområdet, åtgärder som får fart på byggandet och avregleringar som effektiviserar utnyttjandet av befintliga bostäder.

En stegvis sänkning av ränteavdraget är en av kommissionens rekommendationer. Ett alternativ är att höja fastighetsskatten och begränsa bankernas utlåning hårdare med ett så kallat skuldkvotstak, där lånet begränsas av hushållets inkomstnivå – något som Finansinspektionen (FI) överväger.

När det gäller avregleringar efterlyser EU-kommissionen mer flexibel hyressättning och en ny modell för hur reavinster beskattas.

Rekommendationerna bör genomföras 2017–2018, enligt EU-kommissionen, som betraktar det svenska banksystemet som väl rustat vad gäller kapital, men ändå sårbart till följd av bankernas stora exponering mot bostadslån.

EU-kommissionen ser även en risk för att en eventuell svensk bolånekris via bankerna kan sprida sig till andra länder i Norden och Baltikum.

Sårbar återhämtning

Kommissionens budskap i övrigt är att passa på att göra strukturreformer när tillväxten drar iväg uppåt och ekonomin ljusnar.

"EU har tillväxt och den positiva trenden kommer att fortsätta 2018 för sjätte året i rad. Men återhämtningen är ojämn och fortfarande sårbar", varnar EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici i ett pressmeddelande.

"Vi bör använda det här tillfället för att göra Europas ekonomier mer konkurrenskraftiga, tåliga och nyskapande. Strukturreformer, investeringar och fortsatt uppmärksamhet på en ansvarstagande finanspolitik är oumbärligt för att stärka den ekonomiska återhämtningen", säger i sin tur eurokommissionären Valdis Dombrovskis.

Rekommendationerna bygger på de statistiska genomgångar som årligen görs av EU-ländernas ekonomier. Det handlar samtidigt inte om några krav på vad länderna måste göra, utan snarare pekfingrar om vad som borde ske.

Rekommendationerna ska diskuteras av ländernas finansministrar, innan de slås fast av stats- och regeringscheferna vid toppmötet i midsommarhelgen.

Publicerad:

LÄS VIDARE