Ilska efter regeringens besked om nöjesparkerna

Gröna Lund och Liseberg tvingas hålla stängt i sommar

Uppdaterad 2020-06-23 | Publicerad 2020-06-22

Det blir en sommar utan sockervadd.

Många reagerade med bestörtning när regeringen meddelade att nöjesparkerna inte får något undantag från förbudet mot folksamlingar.

– Det är en väldigt dålig version av fritt fall, säger Arman Teimouri, Liberalernas näringspolitiska talesperson.

”Helt galet att inte nöjesparkerna får öppna upp. Kommer inte finnas något för våra barn och ungdomar att göra i sommar”, skriver Angelica.

”Hur kan man motivera en stängning av Liseberg när till exempel Ullared får ha öppet?”, undrar Robert.

”Helmärkligt att nöjesparker måste vara stängda när man får trängas på affärer och shoppingcentrum”, resonerar signaturen ”Så trött”.

Många läsare i Aftonbladets coronalive reagerade starkt på regeringens besked att nöjesparkerna inte undantas från folksamlingsförbudet.

Arman Teimouri, Liberalerna

Även Arman Teimouri, Liberalernas näringspolitiska talesperson, är kritisk.

– Vi ska givetvis hålla i och hålla ut, men det blir inte bra när regeringen kommer med dubbla budskap på det här sättet.

– Det är väldigt svårt att förstå hur det kan vara okej att besöka gallerior och djurparker, men inte nöjesfält.

”Har fått näringsförbud”

Jättekoncernen Parks and Resorts, som bland annat driver Gröna Lund, räknar med att en sommar med stängda dörrar kommer leda till ett omsättningstapp på en miljard. Dessutom väntas tusentals ungdomar bli av med sina sommarjobb.

– Arbetslösheten bland unga ökar väldigt snabbt, och det här kommer att förvärra situationen ytterligare, säger Arman Teimouri.

Stockholms handelskammare vill se ett nytt krispaket med anledning av beskedet.

– Det är begripligt att man vill undvika folksamlingar, men i princip har nöjesparkerna fått näringsförbud och med det faller ett tungt ansvar på regeringen, säger chefsekonomen Stefan Westerberg.

Ministern: Många har velat ha undantag

Aftonbladet har utan framgång sökt inrikesminister Mikael Damberg (S). Till TT sa han tidigare att regeringen efter en ”sammanvägd bedömning” kommit fram till att lättnaderna som redan genomförts ”får räcka”.

– Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag.

– Vi har genomfört ett stort ekonomiskt stödpaket för att fånga upp många verksamheter som drabbas. Det är klart att vi förstår att det här är sektorer som under hela pandemin lidit svårt på grund av gränsen på 50 personer.


PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas

Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen