Priserna på bostäder bromsar in

Nya siffror från Valueguard tyder på avmattning

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Boränta

Efter flera månader med kraftiga uppgångar kan bostadspriserna vara nära toppen.

I färsk statistik från Valueguard märks en inbromsning.

– Jag skulle bli förvånad om vi inte snart ser en stabilisering, säger Fredrik Kullman på Bjurfors.

Priserna fortsätter att stiga, och antalet affärer ökar. Men Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors i Stockholm, ser tecken på en avmattning i de senaste siffrorna från analysföretaget Valueguard.

– Det finns signaler som tyder på att kraften i uppgången har börjat mattas av. Det är inte så mycket på grund av dämpad efterfrågan eller köpkraft utan mest för att prisökningen gått väldigt snabbt, säger han i en kommentar.

”Vill omge sig med natur och trädgård”

Valueguards bostadsindex steg med 1,3 procent i oktober, jämfört med månaden före. Bostadsrätterna tickade upp med 0,9 procent. För villor blev stigningen hela 1,6 procent.

– Utbudet är lägre än efterfrågan på villor. En del av förklaringen till utvecklingen på marknaden kan ligga i att fler vill omge sig med natur och trädgård, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

– Om behovet är en större bostad med möjlighet till permanent hemmakontor kan det bli mer naturligt att söka sig till villamarknaden.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm
Foto: Pressbild
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm

Priserna slår rekord

I storstadsområdena är bostadspriserna nu uppe på rekordnivåer. Fredrik Kullman på Bjurfors tror på en fortsatt stark utveckling, även om ökningstakten klingar av.

– Coronapandemin startade en flyttvåg som vi inte sett slutet av. I kombination med låga räntor och en stark börs kommer den ökade efterfrågan att fortsätta gynna säljarna, säger han.


Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

Publicerad:

LÄS VIDARE