Bostadsexpert varnar: Bromsa lånefesten nu

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Huspriserna fortsätter öka - nu varnar bostadsexperten
Foto: Thinkstock
Huspriserna fortsätter öka - nu varnar bostadsexperten

Bostadspriserna fortsätter att stiga trots amorteringskravet.
Enligt fastighetsprofessorn Stellan Lundström behövs nu mer för att kyla ner bolånemarknaden:
– Det här är tydliga tecken på en överhettad bostadsmarknad.

Det började med ett bolånetak. Därefter kom amorteringskravet. På senare tid har det också förts diskussioner om ett skuldkvotstak för att dämpa de svenska bostadspriserna.

Men trots Finansinspektionens (FI) försök att dämpa bostadsköparnas låneyra, fortsätter bostadspriserna att stiga, visar Svensk Mäklarstatistik i sin nya februaristatistik.

– Det här är tydliga tecken på en överhettad bostadsmarknad. Den underliggande efterfrågan är så stark att den raderar åtgärdernas effekter på kort sikt, säger Stellan Lundström, mångårig bostadsforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Villorna upp mest

I februari med två procent. Även bostadsrätterspriserna steg med en procent ur ett riksperspektiv.
Även om det handlar om några mindre procentökningar för februari månad kan det gå mot en dubbelsiffrig ökning på årsbasis, förklarar fastighetsprofessorn.

– Det är anmärkningsvärt, så här ska det inte se ut på lång sikt, säger han.

FI:s åtgärder, som handlar om att ställa om bostadsköparens beteende till att spara i stället för att låna, biter helt enkelt inte på konsumenten, sammanfattar bostadsexperten.

Hur kan situationen lösas?

– Det behövs fler åtgärder. Man måste skicka ut fler signaler i systemet att den här utvecklingen inte kan fortsätta. Man borde också ta upp planerna om sänkta ränteavdrag och fastighetsskatt som det pratades om för flera år sedan.

Oroad riksbankschef

Minskad möjlighet att göra skatteavdrag på räntekostnaderna är något som riksbankschef Stefan Ingves förespråkar. Han oroas av de stigande bostadspriserna och därmed den ökade skuldsättningen. – Oron är större i dag än tidigare eftersom skulderna stiger, säger Stefan Ingves.

Priserna stiger väl eftersom räntan är så låg?

– Jo, men det är ett skäl gott nog att till exempel ändra ränteavdragen, säger Ingves.

LÄS OCKSÅ:

Stoppa bobubblan – genom att slopa ränteavdraget? Bästa argumenten för och emot

Publicerad:

LÄS VIDARE