Experterna: Här är alla ljusglimtar i ekonomin

17 positiva faktorer mitt i krisen

Uppdaterad 2020-05-02 | Publicerad 2020-04-04

Och nu: positiva ekonominyheter.
Låt oss släppa krisen för några minuter och fokusera på det goda.
Fem sparekonomer fick i uppgift att värka fram lite ljusglimtar.

Sparpengarna på börsen är tills vidare tillintetgjorda och tusentals företag kämpar för sin överlevnad.

Människor mister sina jobb.

Ni som läst ekonomisidorna sedan coronakrisens inledning har mötts av sorg och elände.

Men är allt verkligen dystert i ekonomin just nu, eller finns det några ljusglimtar – om så minimala?

– Ja det finns, och det här har jag längtat efter, säger den för stunden jublande boendeekonomen Claudia Wörmann.

Claudia Wörmann ser ljuset i mörket.

”Mer sparutrymme”

En av dem, säger Wörmann, är att fler tillbringar tid hemma.

– I det nya livet är det sannolikt inte bara transportkostnaderna som blivit lägre utan i och med att uteluncherna och fritidsintressena uteblir eller minskar finns det sparutrymme. Ägna lite tid åt att räkna ut vad hemarbetet innebär för dig ekonomiskt och sätt pengarna på ett sparkonto.

En annan aspekt är att resandet minskar, vilket enligt SBAB:s boendeekonom gynnar privatpersonen.

– Om vi nu inte kan åka på solsemester som planerat kan vi lägga pengarna på att fixa klart verandan på huset. Andra återupptäcker och fixar till i sitt fritidshus. Det höjer värdet på fastigheterna, säger Claudia Wörmann.

En glad Joakim Bornold säger: ”Sverige har alla förutsättningar att komma ur detta som en av de nationer som klarade krisen bäst”

”Man sparar mer än man tror på att jobba hemifrån”

Joakim Bornold från Söderberg & Partners ser också ljusglimtar i misären.

I det privatekonomiska perspektivet ser han flera positiva aspekter.

  • Mycket pekar på att bolåneräntorna förblir låga.
  • FI har också kommit med förslag att tillfälligt ta bort amorteringskravet vilket kan underlätta mycket för de som drabbats av ekonomiska svårigheter.
  • Elräkningen lär också fortsätta att vara låg när efterfrågan på el från industrin minskar. Bensinpriset har sjunkit snabbt och lär vara lågt ett tag även om läget kring oljepriset snabbt kan förändras efter politiska beslut hos producentländerna.
  • Jobbar du hemma nu? Kanske kan du fortsätta med det en eller två dagar i veckan när det här är över? Resekostnader, lunch, kaffe med mera. Man sparar mer än man tror på att jobba hemifrån.

I svensk ekonomi lyfter han fram att de svenska storföretagen är väl förberedda på en konjunkturnedgång.

– I det här läget är det också en fördel att ha en egen valuta, vi kan låta kronan försvagas och set till att ge exportföretagen stöd. De svenska bankerna är också i betydligt bättre skick än sina europeiska kusiner.

Och, säger Joakim Bornold:

– Sverige har alla förutsättningar att komma ur detta som en av de nationer som klarade krisen bäst.

Frida Bratt ser en ljusning i att skatteåterbäringen på är på väg. Bland mycket annat.

”Skatteåterbäringen är på väg”

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt finns det flera positiva sidor av myntet. Bland annat börsens utveckling de senaste dagarna.

– Allt fler tror nu att det värsta raset på börsen nu är bakom oss. Visst är osäkerheten enorm, men börsen har ju faktiskt vänt upp rätt tydligt. Ingen kan säkert veta var aktiemarknaden tar vägen härifrån, och kanske får vi en ny våg av pessimism som gör att börsen går ned ytterligare.

Det finns flera andra positiva saker att lyfta just nu, säger Frida Bratt och listar:

  • En annan positiv sak är ju att du som fortsatte månadsspara under det värsta blodbadet ju fick väldigt många fler aktier eller aktiefondsandelar för din insättning.
  • Och börjar du spara i aktier eller fonder nu har du ett guldläge nu jämfört med när börsen stod som högst. Kort sagt; bra läge att starta ett månadssparande tror jag, med reservation för att förstås kan gå ned mer innan det vänder upp.
  • Svag krona kan faktiskt också vara positivt. Kronan har hämtat sig något mot dollarn senaste veckan efter ett rätt tydligt ras, men man bör nog räkna med en kronförsvagning framöver eftersom kronan är en liten valuta som tenderar att försvagas i oroliga tider.
  • Vi lär kunna räkna med låga räntor under lång tid, tack vare Riksbankens stödåtgärder.
  • Skatteåterbäringen är på väg. Den som deklarerade digitalt innan 31 mars utan ändringar eller tillägg får sina skattepengar utbetalade 7-9 april.
  • Oljepriskraschen har lett till billigare bensin vid pumpen. Kanske lite mindre billigare än vad man kan tro dock, vilket beror på att en stor del av priset vi betalar består av skatt.
  • Positivt är också möjligheten för banker att ge undantag från amorteringskravet. Är du högbelånad bör du amortera för att minska din sårbarhet, men för andra kan ett undantag ge möjlighet att exempelvis istället stärka buffertsparandet.
  • Sedan tycker jag man ska lyfta fram det positiva i att allt fler enklare kan försäkra sin inkomst i och med de nya reglerna för när man får rätt till ersättning från a-kassan.

”Det finns små ljusglimtar även om varje ljusglimt har sin baksida”, säger Sharon Lavie.

”Varje ljusglimt har en baksida”

Vad säger du Sharon Lavie, finns det några ekonomiska ljusglimtar?

– Ja det finns små ljusglimtar även om varje ljusglimt har sin baksida.

Sharon Lavie, till vardags familjeekonom på Ikano bank, listar:

  • Amorteringsfritt. Nu finns det uttalad möjlighet att få amorteringsfritt under en period om ekonomin drastiskt har förändrats. Bostadsräntor. Bostadsräntor kommer högst troligt inte höjas då inflationen sjunker och flera stödpaket har satts in från Riksbanken bla köp av bostadsobligationer som skulle motverka en eventuell höjning.
  • Bensinpriset har inte varit så lågt på länge (på vissa håll under 12 kronor /litern för 95 oktanig bensin)
  • Mindre utgifter. Många arbetar hemifrån och spar in på  allt från köplunch, spontanutgifter som jobbresekostnader.
  • Karensdagen för sjukdom har försvunnit.
  • Karensdagarna för att få a-kassa vid arbetslöshets är borttagna
  • Vanligt banksparande är en trygghet när börsen rasar ( så länge det finns på ett konto med insättningsgaranti för belopp upp till 950 000 kronor)
  • A-kassa. Kvalifikationstiden för att få inkomstbaserad ersättning vid arbetslöshet har sänkts från 12 till 3 månader. Dessutom har ersättningen höjts både för grundbeloppet (från 365 till 510 kronor per dag samt max beloppet höjts från 910 till 1 200 kronor per dag. Dessutom har flera fackförbund en inkomstförsäkring som komplement till a-kassan.
  • Bortglömda lån/betalskydd. Många glömmer bort att de har tecknat betalskydd eller låneskydd för kreditkort och större lån. Ta kontakt med din kreditgivare och dubbelkolla. Det innebär att om du skulle bli långvarigt sjuk eller arbetslös så betalas dina lån/krediter av försäkringen under en period som annars hade varit ekonomiskt väldigt påfrestande.
Johanna Kull lyfter att våra plånböcker mår bra av att vara hemma.

”Snällt mot vår plånbok”

Så också Johanna Kull från Avanza kan hitta lite glädjeämnen i eländet.

– Finansinspektionens senaste bolånerapport som kom ut i veckan visar att hushållens motståndskraft att klara av sina skuldbetalningar även vid stigande boräntor eller arbetslöshet förbättrats senaste åren.

– Det, tillsammans med beslutet om att amorteringskravet ska slopas under minst ett år, gör att absoluta merparten av hushållen kommer att klara av sina skuldbetalningar även vid inkomstbortfall.

Hon tar också upp att man faktiskt kan spara pengar genom att vara hemma.

– Att vi håller oss mer hemma och tillbringar större del av vår lediga tid med utomhusaktiviteter som att ströva i friluftsområden är något som är snällt mot vår plånbok. Här finns det för många en bra chans att ta tillfället i akt att fylla på sin buffert och på så sätt förbättra sin privatekonomiska flytväst.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu