Corona slår hårt mot flygbranschen

Mångmiljardförlust kan vänta bolagen

Uppdaterad 2020-03-10 | Publicerad 2020-03-07

Coronaviruset slår hårt mot ekonomin.
Inte minst mot flygbranschen, som nu står inför en eventuell kris.
– Inte kul att vara chef på ett flygbolag, säger turismforskaren Erik Lundberg.

Res inte till Italien. Inte heller till delar av Sydkorea, Kina eller Iran.

Utrikesdepartementets avrådan med anledning av coronavirusets framfart slår hårt mot flygindustrin. Och rädslan för smittan gör att många nu väljer att ställa in sina resor.

– Det blir osäkerhet. Vi som turister tar ofta ställning till riskfaktorn när vi ska resa, säger Erik Lundberg, turismforskare vid Göteborgs universitet.

– Det är något vi väger in när vi väljer destination. Nu upplevs risken som stor att resa till ganska många destinationer.

”Tar husbilen till Pajala i stället”

Han tror att coronaviruset kan påverka flygkonsumtionen på flera sätt.

– Antingen förflyttas konsumtionen, alltså man reser någon annanstans, eller så skjuts den upp. Ett tredje alternativ är att man gör andra val, till exempel tar husbilen till Pajala i stället för flyget till Asien, säger han.

Virusutbrott och annan osäkerhet, som terrorism, har tidigare visat sig leda till hack i kurvan för flygbranschen.

– Flera saker påverkar branschen nu. Det är viruset men även en stenhård konkurrens och klimatdebatten. Sen en svag svensk krona och en ekonomi som börjar stanna av. Det är fem anledningar till att det inte är kul vara chef på ett flygbolag.

Turismforskaren Erik Lundberg spår en mörk framtid för flygindustrin.

Sverige kan drabbas hårt

Flygbranschens organisation IATA varnar för att viruset kan få stora och långvariga konsekvenser för hela branschen.

I ett scenario med omfattade spridning spås flygindustrin tappa lika mycket intäkter som de gjorde under finanskrisen 2008. Totalt handlar det om 113 miljarder dollar, motsvarande 1 250 miljarder svenska kronor, i förluster av passagerarintäkter.

I det scenariot är Sverige ett av de länder som drabbas hårdast. Omkring 24 procent färre passagerare kommer vilja sätta sig i plan på väg mot Sverige, enligt rapporten.

IATA presenterar också ett scenario där spridningen blir begränsad. Då hamnar förlusten på 63 miljarder dollar.

Rafael Schvartzman, Europachef på IATA, fruktar att corona i värsta fall kan leda till att flera bolag tvingas i konkurs, enligt SVT.

– Det här är ett växande fenomen som påverkar hela branschen och flygbolag vidtar extrema åtgärder just nu för att anpassa sig, säger han till SVT.

SAS förlorar hundratals miljoner

Flygjätten SAS meddelade tidigare i veckan att de ställer in alla sina resor till norra Italien, redan innan UD gått ut med sin avrådan.

Sedan tidigare har de även valt att ställa in alla flyg till Kina.

– Vi ser att intresset för att resa har minskat, inte minst till norra Italien. Med tanke på att vi inte vet hur det här utvecklar sig behöver vi anpassa vår verksamhet till en ny situation, har Freja Annamatz på SAS presstjänst tidigare sagt till Aftonbladet.

Vad de inställda flygen kommer att kosta bolaget totalt återstå att se, men redan nu räknar de med en mångmiljonförlust.

– De inställda flygen till Fastlandskina väntas kosta oss 200 miljoner svenska kronor under februari och mars. Vidare effekter får vi redovisa längre fram.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Fakta: UD avråder efter coronavirus

Här är platserna som UD avråder från att åka till med anledning av coronaviruset.

  • Italien
    UD avråder från icke nödvändiga resor till hela Italien.
  • Kina
    Gäller resor till Hubei-provinsen. UD avråder även från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao.
  • Iran
    Alla resor till Iran.
  • Sydkorea
    UD avråder från icke-nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu