Nya servicekontor öppnas på en rad orter

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-12-18

Utredaren Sven-Erik Österberg är även landshövding i Stockholm. Arkivbild.

Servicekontor ska öppna på 28 nya orter, både i glesbygd och i storstäder. Sven-Erik Österberg lämnar i dag över ett förslag till civilminister Lena Micko om var de ska ligga.

– Det här handlar om att staten kommer att vara tillgänglig i hela landet. Det kommer att sätta medborgarna i fokus, säger civilminister Lena Micko vid en pressträff.

I dag finns det 117 servicekontor, men nu ska de bli fler.

– De nya servicekontoren ska hjälpa och vägleda i kontakterna med myndigheterna, säger Sven-Erik Österberg.

Civilminister Lena Micko välkomnar utredningen.

– Vi vill ha en remiss på det här och att det blir en snabbare process, säger hon.

Stort tryck

Sven-Erik Österberg har med egna ögon sett hur hårt tryck det är på de servicekontor som finns i storstäderna.

– Jag har sett att det är köer långt ute på trottoaren. Det är framför allt två kategorier av människor som söker sig dit. Dels äldre som har svårt med det digitala, dels nysvenskar, säger Sven-Erik Österberg.

Under utredningen har han sett att de som söker sig dit vill ha hjälp med allt.

– Framför allt nysvenskarna vill ha allmän hjälp med att lotsas in i det svenska samhället. Ute på servicekontoren berättar de anställda att de blivit allt-i-allor när de hjälper dem, säger Sven-Erik Österberg.

I utredningen trycker man på att arbetsförmedlingen ska engagera sig i servicekontorens verksamhet.

– Arbetsförmedlingen är väldigt efterfrågad, inte minst under pandemin då många blivit permitterade eller blivit av med jobben, säger Sven-Erik Österberg.

Bakgrunden till utredningen är att tillgången till statlig service är ojämnt fördelad över landet. Det finns skillnader mellan stad och landsbygd, men också mellan städernas inner- och ytterområden. Därför tillför regeringen ytterligare medel till Statens servicecenter för att öppna servicekontor i utsatta områden.

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Stärker förtroendet

Förutom att nya servicekontor stärker den statliga närvaron och förbättrar samhällsservicen ska de bidra till att stärka förtroendet för de statliga myndigheterna och samhällets institutioner.

På sju orter i glesbygd ska det öppnas nya servicekontor: Boden, Finspång, Laholm, Nynäshamn, Stenungsund, Sölvesborg och Östhammar.

Dessutom inrättas flexikontor i Askersund, Borgholm, Filipstad, Lysekil, Nordmaling, Tingsryd, Ånge och Åre.

I socialt utsatta områden öppnas servicekontor i de tre storstäderna och på åtta andra orter: Eskilstuna, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Norrköping, Södertälje, Uppsala och Växjö.

För öppnandet av nya servicekontor i utsatta områden ökas Statens servicecenters anslag för servicekontorsverksamheten med 15 miljoner kronor 2021, 60 miljoner kronor för 2022 och 75 miljoner kronor varaktigt från och med 2023. Dessa nya medel tillkommer utöver de medel regeringen tidigare aviserat för inrättandet av nya servicekontor i budgetpropositionen för 2020.

Regeringen avser att återkomma med besked om i vilka kommuners utsatta områden de nya servicekontoren ska lokaliseras.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu