Förslag: Återinför fastighetsskatten

Avskydd av småhusägare – älskad av ekonomerna

Uppdaterad 2020-09-14 | Publicerad 2020-09-13

Fastighetsskatten brukade kallas ”Sveriges mest hatade skatt”.

Nu kan den vara på väg tillbaka.

– Om det ska ske så måste det göras i en skattereform då man samtidigt sänker skatten på arbete, säger nationalekonomen Åsa Hansson på Lunds universitet.

Nationalekonom Åsa Hansson är positiv till återinförande av Fastighetsskatten: Man får trappa upp successivt så folk får tid att anpassa sig

Den gamla statliga fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes med en kommunal fastighetsavgift på max 6 000 kronor per år. Men många ekonomer har sedan dess hävdat att den bör återinföras i en eller annan form.

– Det är en av de mindre skadliga skatterna. Den stör inte ekonomiska beslut och ekonomin i lika hög grad som många andra skatter, säger nationalekonomen Åsa Hansson på Lunds universitet.

– Som systemet ser ut nu så investerar man hellre i fastigheter än i mer produktiva men högre beskattade kapitaltillgångar och företag. På samma sätt innebär en hög skatt på arbete att vi arbetar mindre.

Ingår i Omstartskommissionen

För några veckor sedan publicerade Omstartskommissionen sin rapport om hur Sverige ska gå vidare efter coronakrisen. Där föreslår Åsa Hansson att fastighetsskatten återinförs.

– Skatter är ett instrument att ta till när man vill attrahera investeringar och göra sitt eget land mer attraktivt. Jag tror att skattekonkurrensen kommer att öka och att andra länder kommer att öka effektiviteten i sina skattesystem och det bör vi också göra.

Den gamla fastighetsskatten var 1 procent av taxeringsvärdet och det är ungefär så hög den bör vara om den ska återinföras, enligt Åsa Hansson. För den svenska snittvillan med ett marknadsvärde på 2,6 miljoner kronor skulle det innebära 19 500 kronor om året.

– Det går inte att införa över en natt, utan det är något som man får trappa upp successivt så att folk får tid att anpassa sig, säger hon.

– Om vi sänker skatten på höga arbetsinkomster så kan vi kompensera det och ta ut en skatt på fastigheter. Man kan tänka sig att den är progressiv och undantar de allra lägst taxerade fastigheterna och därefter höjs successivt beroendet på värdet.

Kritiken: ”Att bo ger inga inkomster”

Tidigare har en rad andra ekonomer framför liknande resonemang. Nyligen har exempelvis nationalekonomen Lars Calmfors och Daniel Waldenström, professor i ekonomi vid Uppsala universitet, argumenterat för ett ökat skatteuttag av fastigheter.

Men Skattebetalarnas förening sågar förslaget.

– Att bo ger inga inkomster och då är det mycket tveksamt om man ska ha en hög statlig fastighetsskatt. Dessutom drar den kommunala fastighetsavgiften in mer pengar än vad den gamla statliga fastighetsskatten gjorde, sa vd:n Christian Ekström till TT i samband med att Omstartskommissionens rapport presenterades i augusti.

Ministern: Måste hanteras med omsorg

Frågan om fastighetsskatten har aktualiserats av den stora skattereform som regeringspartierna enades om att genomföra i januariöverenskommelsen. Med bara två år kvar av mandatperioden börjar det bli bråttom att genomföra den.

Men även om ekonomer tycker att skatten är en bra idé så är det inte säkert att den får politiskt genomslag. Sex av tio hushåll äger sin bostad och det folkliga motståndet är massivt.

– Ett problem med dagens fastighetsavgift, som infördes av alliansregeringen, är att den är regressiv. Den har en särskild rabatt för höginkomsttagare. Det fanns också problem med den tidigare fastighetsskatten, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

– När det gäller förändringar av skatt på boende måste de alltid hanteras med stor varsamhet och omsorg om enskildas ekonomiska förutsättningar.


Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu