Bostadspriserna slår rekord – igen

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2020-11-06

Bostadsmarknaden når nya rekordnivåer mitt i coronapandemin.

I centrala Stockholm närmar sig snittpriset för en bostadsrätt 100 000 kronor per kvadratmeter.

– Väldigt många stängs ute när priserna är så här höga, säger Claudia Wörmann på SBAB.

Bostadspriserna fortsätter att trotsa coronapandemin. Trots ökande smittspridning och hårdare restriktioner noteras nya rekord i Svensk Mäklarstatistiks senaste månadsrapport.

– De som driver på den här utvecklingen är personer som befunnit sig på bostadsmarknaden ett tag och gjort en viss vinst. När de vill byta bostad gör de låga räntorna och amorteringsfriheten att de kan betala mycket, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Det är viktigt att komma ihåg att väldigt många unga är helt utestängda från marknaden. De kan inte betala de här höga priserna och påverkar därför inte heller statistiken.

”Maxa inte lånelöftet”

I Storstockholm ökade bostadsrättspriserna med 2 procent i oktober jämfört med månaden före. I stadens centrala delar var motsvarande siffra 1 procent. Där ligger snittpriset för en lägenhet på nästan 97 000 kronor per kvadratmeter.

– Jag bekymras inte direkt av den här utvecklingen. Men om man känner sig orolig inför ett bostadsköp tycker jag att man gör klokt i att inte maxa det lånelöfte man fått av banken, säger Claudia Wörmann

Även i centrala Malmö noterades en ökning på 2 procent. I Göteborg stod dock priserna stilla.

Analyschef  Per-Arne Sandegren, Svensk Mäklarstatistik

Kraftiga prisuppgångar för villor

På villamarknaden pekade prispilarna uppåt i hela landet i oktober. Ett hus i Stockholm kostar nu 6 656 000 kronor i genomsnitt.

– Vi noterar ökningar i samtliga storstadsområden på 2 procent. Rikssiffran ligger på 1 procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det senaste året har villapriserna stigit med hela 13 procent i Stockholm, och 11 procent i riket som helhet.

– Vardagen vi har nu med mycket hemarbete ställer nya krav på boendet. Man kanske känner att lägenheten som var perfekt förut har blivit för liten om man är två som jobbar hemma. Det ökar efterfrågan på större bostäder, säger Claudia Wörmann på SBAB.


Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.