Fara med Swish – får inte pengar tillbaka

Uppdaterad 2017-10-24 | Publicerad 2017-09-20

Swish har blivit allt mer populärt betalsätt även på nätet - men bara en tiondel använder det för att det är säkert.
Och det finns skäl för oro:
– Det finns ingen garanti för att få pengarna tillbaka, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Dibs.

Swish – allt populärare vid e-handel.

Swish har tagit Sverige med storm. Drygt fem miljoner personer har anslutit sig till mobilappen.

Nu uppger cirka 28 procent att de använder Swish vid betalningar för prylar eller tjänster på nätet. Bland de unga är andelen ännu högre.

Men även i åldersgruppen 66–74 år nyttjar ungefär en femtedel Swish vid e-handel, visar en undersökning från betaltjänstföretaget Dibs.

Få väljer Swish för säkerheten

Sedan i slutet av januari är det fritt fram att använda Swish i handeln och flera e-handelsbolag har hakat på, bland annat Norweigan, SJ och Stadium.

– Det har gått jättebra, säger Per Ekwall, presskontakt på Swish.

Enligt Dibs undersökning anser två tredjedelar att Swish är det snabbaste och enklaste nätbetalsättet. Men bara tolv procent väljer tjänsten för att de upplever den som säkrast. Motsvarande siffra bland dem som föredrar fakturabetalning är 69 procent.

– Jag tror att mycket handlar om att Swish är ett nytt betalsätt på nätet. Fakturabetalning är man van vid och vet att det brukar funka, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Dibs till TT.

”Jämställs med kortbetalning”

61 procent däremot uppger i undersökningen att de tycker att kortbetalning är enklast. Här finns även en säkerhetsaspekt, eftersom Swish-överföringar betraktas som förskottsbetalning, skriver TT.

– Det finns en liten anledning till oro när det gäller säkerheten med Swish, som de flesta konsumenter inte känner till. Om man betalar med kort och inte får den beställda varan, då får man tillbaka pengarna från banken. Men betalar man via Swish till ett företag som exempelvis säljer kameror på nätet, då finns ingen garanti, säger Patrik Müller till TT.

Det här tycker Swish har en självklart förklaring:

– Det är olika skydd för att betala kontant och med kort. Swish kan jämställas med en kontantbetalning, säger Per Ekwall.

Men Swish har inte samma garantier?

– Jag förstår att Dibs säger så eftersom det är ett kortinlösenföretag. Men Swish skyddas av samma konsumentköpslagar som man gör via kontantbetalningen. Men vissa betalningar via kort har ju andra skydd också, säger Ekwall.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln