”Enklare att skatta för bostadsvinst”

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2018-01-30

Nu ska det bli enklare att skatta för sin bostadsvinst.

Nu gör Skatteverket det enklare för personer som sålt sin bostad med vinst att deklarera.
Med hjälp av deras verktyg kan du räkna ut hur mycket du ska betala i skatt – utan att slå knut på dig själv.

Alla som har sålt en bostad måste deklarera försäljningen året efter överlåtelsen undertecknats, oavsett om man sålt med vinst eller förlust. Reglerna kan uppfattas som svåra om man sålt med vinst och dessutom har rätt till att dra av en massa kostnader som man lagt ut på bostaden. Det här har gjort att många drar sig för att ta tag i uträkningarna och väntar in i det sista – eller väljer att skjuta upp betalningen genom uppskov.

– Reglerna är krångliga och många tycker att det är tråkigt och är dessutom dåliga på att spara på kvitton, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

”Behöver inte läsa på”

Skatteverket har därför tagit fram tre olika digitala verktyg som ska förenkla processen för personer som har en bostadsförsäljning i ryggen.

– Om det är lätt eller svårt att räkna ut hur mycket man ska betala i skatt beror på hur mycket man har gjort på sin bostad, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

På myndighetens sajt kan man få hjälp med att räkna ut hur mycket bostadsförsäljningen gått med vinst eller förlust, hur mycket skatt säljaren ska betala och om möjligt uppskovsbeloppet.

Om du har renoverat eller gjort ändringar på din bostad kan du även kolla upp om det är avdragsgillt och går under förbättringsutgifter.

– Vi vet att det här är ett område som många tycker är svårt, att veta vad som är avdragsgillt eller inte. Den här tjänsten hjälper till med det. Man ska inte behöva läsa på så mycket, säger Sjöberg.

”Då blir det ofta fel”

Som säljare får man nämligen dra av på grundförbättringar som man gjort på bostaden. Det kan vara exempelvis ny- till- och ombyggnad av bostaden eller nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare – eller att man bytt till bättre utrustning.

Har man dessutom gjort reparationer och underhåll, som byte av handfat eller ny färg på väggarma, kan man få dra av för det. Om man gjort dom förbättringarna inom senaste femårsperioden vill säga.

Det många framför allt missar är att blanda ihop ombyggnad och uppfräschning.

– Det som gör att det ofta blir fel är att det är olika regler för avdrag beroende på om det man gjort är en grundförbättring eller reparation och underhåll. Om bostaden var nyproducerad när man köpte den får man bara dra av utgifter för ny- till- och ombyggnad, alltså inte för reparation och underhåll, säger Anna Sjöberg.

Sen kan det ju finnas tillfällen då man vill begära uppskov med beskattningen. Skatteverket har tagit fram en guide även för hur man går tillväga då.