Brittiska pubar i krisläge – 7 av 10 kan tvingas stänga

Energikrisen slår brett i Storbritannien: ”Situationen är helt galen”

Publicerad 2022-09-24

LONDON. Priset på el, gas och råvaror skjuter i höjden.

Då riskerar sju av tio brittiska pubar att stängas.

– Jag kan inte sova om natten, jag väntar på ett mirakel, säger restaurangägaren Izabela Szypulska.

Storbritanniens pubar har drabbats hårt av de stigande energipriserna. Blir det riktigt illa kan många av landets världskända ölhak snart ha hällt upp sin sista pint. För två tredjedelar av pubarna i Storbritannien är räkningarna dubbelt så höga som i fjol. I en undersökning av branschmagasinet The Morning Advertiser uppger sju av tio pubar att de riskerar att stänga igen i vinter om de inte får ekonomiskt stöd.

Hastings Wieloch, som driver puben The Kings Arms i Ealing i västra London, ser de ökade elkostnaderna som en ond spiral.

– Vi har fått högre vardagskostnader för att driva den här puben. Vi har ett hotell på ovanvåningen med åtta sovrum, som kräver gas och el, och priserna har gått upp, säger han.

– Priserna på öl har gått upp eftersom bryggerierna tvingas betala mer för att producera det. Det är en ond cirkel som påverkar alla inblandade och den som påverkas sist är kunden och de små lokala samhällena.

Hastings Wieloch driver en pub i västra London. För att inte gå back i elkrisen måste en pint öl egentligen höjas till 300 kronor. En ond cirkel, kallar han det.

Flera kollegor har redan börjat ge upp.

– Jag var på en fotbollsmatch med Chelsea på Stamford Bridge härom dagen och två av pubarna som jag och min pappa alltid brukat gå till innan matcherna hade stängt ner.

Öl för 300 kronor

Enligt branschen skulle en pint (en dryg halvliter) öl behöva kosta £25 – över 300 kronor – för att det skulle gå runt. Hastings säger att det är samma sak på The Kings Arms. Där har pubens kostnader för en öl ökat med 400 procent. Så mycket skulle han inte kunna höja priserna.

– Vi kommer behöva höja priserna med minst 20 procent för att klara oss, men resten av smällen får vi ta, säger Hastings.

Stamkunderna har det svårt som det är. Pensionären Liam Lehane, 66, beklagar sig över priserna som stiger överallt.

– Räkningarna kommer bli ännu högre i oktober och jag vet inte hur jag ska klara av att betala dem, säger Liam.

Han sitter i sin hörna på The Kings Arms med dunjackan på.

– Jag kommer snart inte att kunna komma ut och ta en öl, och jag är inte ensam om det.

Vännerna Helen King och Liam Lehane beklagar sig över det stigande priserna i samhället. ”Det är absurt”, säger King vars utgifter stigit med upp till 80 procent.

Hans kompis Helen King, 49, uppskattar att hennes räkningar har ökat med 70 till 80 procent.

– Det är absurt, säger hon.

– Jag har det väldigt svårt men som tur är har jag lyckats jobba lite mer än vanligt så att jag får in lite mer pengar.

Byggnad från 1600-talet

Att pubhotellet ligger i en gammal byggnad gör det inte lättare att hålla kostnaderna nere när hösten drar in. Många brittiska byggnader värms upp med gas och är dåligt isolerade – vilket gör Storbritannien till ett av de länder i Västeuropa som drabbas hårdast av det ryska gasstoppet.

– Detta är en byggnad från 1600-talet. De har inte den bästa isoleringen. Folk kommer vilja sätta på sina element och hålla sig varma under vintern och det kommer att påverka alla, säger Hastings.

– Just nu har vi haft ganska mycket tur som haft en varm och härlig sommar, men temperaturerna kommer att sjunka. Min främsta oro är för de äldre. De kommer att påverkas enormt. De måste hållas varma under vintern, vilket innebär mer gas och högre räkningar.

Besökare på puben The Kings Arms i Ealing, västra London.

Tänder brasan

Snart kommer pubens öppna spis att behöva tändas. Hastings är beredd att göra vad han kan för att hålla kostnaderna nere i höst.

– Vi har minskat belysningen, vi har tidsinställningar på alla kylskåp – vilket är bra för klimatet – men vi måste fortfarande tänka på kvaliteten på öl och se till att den har rätt temperatur för kunderna. Vi har tur som har en öppen spis så, den kommer att hjälpa oss genom vintern. Man får använda sina resurser så gott man kan.

Tidigare i veckan lade den brittiska regeringen fram en stödplan för landets företag. Det innebär att energiräkningarna från oktober och sex månader framåt kommer att få ett kostnadstak där staten går in med mellanskillnaden. Tillsammans med ett liknande tak för brittiska hushålls räkningar uppskattas det totala stödpaketet vara värt motsvarande 1 800 miljarder kronor, skriver BBC.

– De måste lösa situationen. Inte bara det stora problemet med olja och gas, utan även hur de ska få in matprodukter, som det på grund av brexit råder en stor brist på just nu, säger Hastings.

”Inte kraftfullt nog”

Enligt det oberoende analysföretaget Cornwall Insight skulle pristaket kunna spara företagare 45 procent av elräkningarna, enligt BBC. Men branschrepresentanter är kritiska till att stödet endast gäller i sex månader – och inte är tillräckligt. På The Kings Arms uppskattar ägarna att regeringens plan skulle kunna minska den totala kostnadsökningen från 400 procent till 300 procent.

– Regeringen har helt klart visat att de ser att små företag och olika hushåll har det svårt, säger Hastings.

– Men för oss kommer dessa åtgärder inte att vara tillräckligt kraftfulla för att vi ska kunna återgå till det normala. Ser man till kostnaderna från bryggerier och andra leveranser så kommer vi fortfarande att vara i en sits där priserna måste höjas, samtidigt som våra kunder fortfarande har mindre pengar att spendera. Att det bara gäller i sex månader innebär en osäkerhet som vi inte vet hur vi kan planera runt.

I fredags lovade finansminister Kwasi Kwarteng att regeringen skulle hindra alkoholpriserna att fortsätta stiga i takt med inflationen. Bland annat skulle planerade höjningar av alkoholskatter slopas. Men det förändrar ingenting för priserna i dag. Hastings tror att det kommer ta ett tag innan stödet får leverantörernas priser att sänkas.

– Jag tror att många kommer använda de höga kostnaderna som ett skäl för att inte sänka sina priser. Vi kommer nog att påverkas under hela vintern. Förhoppningsvis klarar alla sig igenom den, men det kommer bli en svår vinter.

”Blir svårt att klara sig”

Lite längre bort på gatan ligger fiket Kanenas Coffee. De band sina kostnader för gas, el och vatten i tre år från 2020 och har inte drabbats av de höjda avgifterna – än.

– Jag är ganska säker på att det kommer bli tufft när det kontraktet är över, säger ägaren Roberta Amerini.

– Det kommer bli svårt för vilket företag som helst att klara sig, men som en verksamhet med mat så använder vi allt väldigt mycket; vatten för att hålla rent och snyggt, el och gas för att laga mat, så det kommer bli väldigt svårt med alla extra kostnader. I det långa loppet kommer det inte vara hållbart, det är helt klart.

Roberta Amerini, som driver fiket Kanenas Coffee, oroar sig för framtiden.

Att spara in pengar nu för att klara av smällen nästa år är omöjligt, säger Roberta.

– Leverantörerna har ökat sina priser också – förmodligen eftersom de har samma problem som vi, med el- och gasräkningar. Samtidigt måste vår personal få mer betalt eftersom de har högre räkningar och utgifter, säger hon.

– Så just nu flyter vi bara med och hoppas att det blir mer och mer att göra. I stället för att ta mer betalt av kunderna försöker vi få fler att komma hit. Det tjänar alla på.

Kan inte betala räkningarna

För åtta år sedan lade Izabela Szypulska och hennes man Pino alla sina besparingar på att öppna en napolitansk restaurang i Ealing. Den blev snabbt en succé.

– Det har blivit som en lokal mötesplats. I går kom en man hit som hade förlorat sin partner. Han grät och vi tog hand om honom. Någon annan kom hit och undrade hur man hittar en enrumslägenhet och någon kunde hjälpa honom med det, säger Izabela.

– Vi lade allt vi hade på detta och nu går det bakåt, nu kan vi inte ens betala räkningarna. Att ta bort detta – jag kan inte föreställa mig det.

 Izabela Szypulska oroar sig för att hennes napolitanska restuarang kommer överleva hösten.

Med de ökade energipriserna vet hon inte om L’oro di Napoli kommer överleva hösten.

– Vi har stora problem. Det har slagit hårt mot oss eftersom allt här drivs av el. Vi börjar förbereda våra produkter tidigt på morgonen och våra lampor, luftkonditionering och ugnar drivs bara av el, säger Izabela.

För två månader sedan låg restaurangens elräkningar på 1 800 pund i månaden. Nu har de ökat till 2 400 pund – och det väntas bli värre under hösten. Och även här har kombinationen brexit och stigande energikostnader gjort att priset på såväl italiensk-importerad mat och dryck som veden till ugnen skjutit i höjden. Izabela funderar på att börja ha stängt dagtid vissa dagar, men då får personalen färre timmar och riskerar att sluta.

– Och det är svårt att få ny personal för det finns ingen. Många polacker och italienare vill komma hit och jobba men de kan inte eftersom de inte får något visum efter brexit. Allt hänger ihop, säger Izabela.

– När du har 20 personer att ha hand om, och lönerna ökar och elräkningarna stiger, då sover du inte om natten.

”Väntar på mirakel”

En mamma och hennes son kommer in och frågar om L’oro di Napoli kan sponsra ett evenemang för barn i området. Izabela erbjuder dem 15 pizzor. Hon nämner inte att det egentligen är hon som skulle behöva stöd utifrån.

– Nu väntar jag på ett slags mirakel. Jag tittar på mina utgifter och undrar vad jag måste göra för att överleva till nästa månad och vad jag kan göra föra att skära ner på utgifterna, säger hon.

 L’oro di Napoli tvingas höja priserna för att klara ut de ökade kostnaderna. Men trots det täcker inte det förlusterna de nu gör.

Men det finns inte många fler delar av verksamheten att skära ner på. Hon har försökt överallt.

De har lagt på en pund, ungefär 12 kronor, på pizzapriserna. Mer skulle inte gå.

– Folk vet sedan flera år tillbaka hur mycket en margherita kostar, jag kan inte gå från 7,50 pund till 10,50. Kostnaderna har ökat med mycket mer än en pund så jag vet inte hur jag ska pussla ihop detta, säger hon.

– Många verksamheter runtom oss stänger ner. Min hyra har också ökat rejält. Jag har inga svar. Jag vet bara att situationen är helt galen, för mig och många andra.

Följ ämnen i artikeln