Tung kritik mot Riksbanken: Det är olyckligt

Efter chockhöjningen: ”Svårt för hushållen”

Publicerad 2022-09-20

Styrräntan höjdes till oväntat höga nivåer under tisdagen.

Flera tunga ekonomer riktar nu skarp kritik åt Riksbankens håll.

– Risken är att man tar i för mycket, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Kritiken lät inte vänta på sig efter att Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, chockhöjde räntan med 1 procentenhet till 1,75 procent.

Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka kallar det ett ”fiasko” i Aftonbladets sändning.

– Nu har man dröjt för länge med att höja räntan och då tvingas man göra de här enorma och snabba räntehöjningarna. Det är förstås inte bra för ekonomin. Vi som hushåll måste snabbt ändra våra förväntningar, säger han.

PLUS: Efter chockhöjningen – så höga blir dina räntekostnader

”Olyckligt med de snabba kasten”

Även Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, sågar agerandet.

– Det är olyckligt med de snabba kasten. Det är svårt för hushåll och företag att anpassa sig, och så sent som i början av året sa Riksbanken att det skulle dröja till februari 2024 innan de skulle höja räntan från 0 procent, och nu har de redan höjt den till 1,75.

– En centralbanks uppgift är att skapa stabilitet, inte att förvärra kasten, säger hon.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Det är den skenande inflationen som ligger till grund för den kraftiga höjningen. I augusti var inflationstakten 9,0 procent, målet är 2 procent. Annika Winsth menar att Riksbanken har varit för sena på bollen med att ta inflationen på allvar.

–  Det har hänt saker som har varit svåra att förutse, vi hade inte kunnat veta att vi skulle få varken pandemi eller krig. Men vi har haft en mycket stark svensk ekonomi, inte minst förra året. Och att vi i den miljön fortsatte ha krispolitik har skapat de tvära kasten vi nu hamnat i.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, stämmer in:

– Visst är det enkelt att säga med facit i hand, men Riksbanken var ganska ensamma med att tona ner riskerna med inflationen, medan andra varnade för att den var på väg upp redan innan kriget. Den senfärdigheten bidrar till att man tvingas ta i lite mer nu.

”Risk man går för fort fram”

Även Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen, tycker att Riksbanken väntat för länge med att ligga kvar på låga räntenivåer.

– Riksbanken jagar nu ikapp för att tydligt visa på handlingskraft och få ned de långsiktiga inflationsförväntningarna.

Är det rätt att höja så kraftigt nu?

– Jag tror risken är hög för att man går för fort fram. Det finns en laggningseffekt i räntehöjningarna och hushållen är redan pressade. Samtidigt måste fokus ligga på de långsiktiga inflationsförväntningarna, säger Jon Arnell.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Kan slå mot ekonomin

Robert Boije oroar sig för att den kraftiga höjningen nu kan straffa svensk ekonomi.

– Sverige har en räntekänslig ekonomi och det är ett svårt beslut hur hårt man ska ta i med räntehöjningar nu för att stävja inflationsförväntningarna, utan att knäcka ekonomin. Det är en extremt svår balansgång, men risken är att man tar i för mycket.

PLUS: Efter chockhöjningen – så höga blir dina räntekostnader

På en pressträff under förmiddagen svarade Riksbankschef Stefan Ingves på den kritik som nu riktas åt hans håll.

– Då ska man se någonting i kristallkulan som inget annan har sett. Det finns inget egenvärde i att bara göra räntehöjningar.  Vi har en lång period med låg inflation bakom oss och det är bara att beklaga innan det tog lite tid innan vi fick klart för oss vad som händer i svensk ekonomi, säger Stefan Ingves.

Finns det någon självkritik mot tidigare beslut ni har tagit?

– När man gör prognoser är det naturligtvis trevligare om de är rätt. Nu har de inte varit det och vi får säkert ägna många år åt att fundera hur det kom sig att vi gjorde de felbedömningar vi har gjort. Samtidigt har många andra gjort samma felbedömningar, men det är ingen ursäkt.

Då anser ni inte att ni låg kvar för länge med låga räntor?

– Givet vad vi visste när besluten fattades så tyckte vi att det var rimliga beslut. Att sedan världen ändrar sig då får man leva med det, säger Stefan Ingves.

Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik, och riksbankschef Stefan Ingves under tisdagens pressträff.

”Vi har haft fel”

Han erkänner också att Riksbanken haft fel i tidigare bedömningar:

– Vi har haft fel i våra prognoser ett antal gånger, men när inflationen är så hög som den är i dagsläget är det uppenbart vad vi var tvungna att göra.

Annika Winsth på Nordea liknar Riksbankens plötsliga räntechock vid en tvärnit.

– Sitter man i baksätet på en bil som bromsar så hårt att man slå pannan i framsätet gång på gång, är inte det särskilt trevligt. Det är exakt det man utsätter hushåll och företag för. Det går att köra mjukt och försiktigt.

Är det Stefan Ingves du menar är rallyföraren i liknelsen?

– Ja Riksbanken i stort, de är sex stycken och de har varit ganska eniga i sina beslut.