Fem miljoner får elstöd – men oklart när

Anja Haglund/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-10-27

Fem miljoner elkunder i södra och mellersta Sverige ska få en klumpsumma i vinter som kompensation för höga elpriser det senaste året.

När och hur pengarna kommer kan regeringen ännu inte ge något besked om.

Och det finns inget elprisskydd klart för den vinter som nu väntar.

Stödet omfattar 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder. Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra Sverige, elområde 3 och 4, kommer att få ersättning för att hantera onormalt höga elpriser, enligt Svenska kraftnät.

Det är Svenska kraftnät som har haft i uppdrag, av den förra regeringen, att ta fram en modell för ett högkostnadsskydd. Nu levereras en första del.

Pengarna till det kommer från de flera tiotals så kallade flaskhalsavgifter som samlats på hög hos Svenska kraftnät, som en följd av de höga elpriserna.

Det föreslås inte något stöd till elanvändare i norra Sverige, i elprisområde 1 och 2. Där har priserna har varit lägre.

– Det är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare – hushåll och företag men också organisationer – och som inte stimulerar till ökad elanvändning, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff om stödet till de södra delarna av landet.

Sextontusen kronor

Stödet skulle kunna uppgå till 16 000 kronor för en villa som drar 20 000 kilowattimmar per år, enligt Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät.

Ett bageri som förbrukar 66 000 kilowattimmar per år kan få 52 000 kronor, och en tennisklubb som använder 45 000 kilowattimmar cirka 35 000 kronor.

Den som har flera fastigheter, till exempel en villa och ett fritidshus, får kompensation för varje abonnemang. Det kommer inte att göras något avdrag för det elprisstöd som betalades ut förra vintern.

Men regeringen har inget besked om när och hur pengar kan betalas ut.

– I november kommer vi att återkomma med när och hur. Men det ska nå svenska hushåll och företag när det är som tuffast, säger Ebba Busch.

Var ett vallöfte

Nio dagar före valet lovade Kristersson tillsammans med Ebba Busch, SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas Johan Pehrson att ett skydd skulle vara på plats den 1 november.

De har efter valet backat gällande tidsramen, men statsminister Ulf Kristersson (M) vill inte tala om brutna vallöften trots att flera viktiga besked återstår.

– Jag sade hela tiden att en regering måste vara på plats för att kunna fatta regeringsbeslut. Lägger man till det att uppdraget att återrapportera löpte till den 15 november så tror jag att vi har gjort allt vi kunnat i den hastighet som varit tekniskt möjlig, säger han.

– Nu är modellen klar och den är klar före den första november, säger Ebba Busch.

Hon framhåller att hushåll och företag redan nu kan räkna ut vad man kommer att få för stöd.

Retroaktiv ersättning

Svenska kraftnät har tagit fram ett referenspris på 75 öre per kilowattimme. De elområden som har haft ett högre medelpris mellan oktober i fjol och september i år får stöd. Ersättningsmodellen är alltså retroaktiv, för el som redan förbrukats.

Det har med andra ord inget att göra med hur höga priserna blir i vinter.

– Det är inte det som är modellen, att man går in och kapar priset. Det kan spä på energianvändningen. Det här är en modell som fortfarande ger incitament att räkna varje kilowattimme, säger energiministern.

Syftet är alltjämt att ta svenska folket genom den kommande vintern, framhåller hon, det är då pengar ska betalas ut i form av en engångssumma.

Ska prövas

Nu väntar en prövning av modellen hos Energimarknadsinspektionen. Lotta Medelius-Bredhe bedömer att den får grönt ljus.

– Regeringen tar nu vid med hur och när (elstödet ska betalas ut), givet Energimarknadsinspektionens godkännande, säger Ebba Busch.

Prövningen hos Energimarknadsinspektionen bör gå förhållandevis snabbt, säger hon.

En del av Svenska kraftnäts ansökan återstår men lämnas in senast den 15 november.

– Det är några ytterligare åtgärder som vi vill ansöka hos Energimarknadsinspektionen om. Exakt vad det är är jag inte beredd att berätta om nu, men det är lägre belopp än det vi pratar om nu, säger Medelius-Bredhe.