Sju av tio sparar till semestern

Uppdaterad 2019-05-27 | Publicerad 2017-05-28

Sju av tio svenskar sparar till semestern. Hur gör du?

Inför årets semester har sju av tio sparat ihop en semesterkassa, enligt en undersökning från Sifo.
För övriga finns det fortfarande hopp.
– Lägg direkt undan så mycket du kan, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Snart börjar det blir semesterdags, i alla fall för den del av befolkningen som valt en tidig semester.

Enligt en undersökning av Sifo på uppdrag av kredithanteringsbolaget Lindorff har sju av tio svenskar avsatt sparpengar för semestern.

– Det är väldigt få som lånar till konsumtionen under semestern. De flesta verkar ha någon form av sparande, säger Fredrik Skärheden, kommunikationsdirektör för Lindorff Sverige.

”Vi är förnuftiga”

De tillfrågade i undersökningen har använder främst sitt sparande och inkommande lön för att betala extrautgifter under sommaren.

– Det är lika över olika inkomstnivåer. Vi har fortfarande lite samma tänk. Vi är förnuftiga. Vi har sparandet och vi håller oss till det, säger Fredrik Skärheden.

Sju procent uppger dock att dom tänker betala sin sommarsemester med lånade pengar.

– Men då ska man vara beredd på vilka villkor som lånet har. Har du råd att betala tillbaka? Tänk efter före du tar lån. Räcker minnet från semestern till för att du ska kunna sätta av extrapengar för att betala av lånet.

45 procent av dom uppger att de betalar tillbaka lånet inom sex månader.

– Det speglas också i att det inte syns någon ökning i antalet betalningsanmärkningar efter sommaren, säger Erika Rönnqvist Hoh, vd på Lindorff Sverige.

Lägg undan det du kan

Av de tillfrågade ska hälften stanna i Sverige i sommar. 37 procent planerar en utlandsresa. Tio procent avvaktar och kan tänka sig att eventuellt ta en sista minuten-resa.

Men för dom som inte hunnit spara ihop en buffert eller semesterkassa finns det lite sista minuten-tips.

– Det beror på lite hur mycket buffert man har att lägga undan. Hur stort utrymme man har i sin ekonomi. Annars ska man börja i tid, gärna till hösten, för att inte skaffa för stort hål i sin vardagliga ekonomi, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Sharon Lavies bästa spartips till sommaren:

  1. Ta hjälp av hela familjen. Låt hela familjen hjälpa till och spara med olika aktiviteter som dela ut reklam, spara veckopeng eller ordna loppis. Så att man får den där sista puffen.
  2. Öppna ett eget konto för era ekonomiska överföringar. Börjar man i tid så behöver det inte bli så stora summor.
  3. Bestäm i förväg vad ni ska ha för semesterbudget. Vad ska ni göra på semestern? Har ni tänkt göra några speciella aktiviteter? Ha en uppfattning om hur mycket pengar som kommer gå åt och lägg till fem procent. Det tillkommer alltid saker.
  4. Ge barnen en egen budget. För småbarn kan budgeten vara till glass och godis eller en ballong på en marknad. Tonårsbarn kan få en egen budget för biobesök eller inträde till badhus. Så kan de själva ta ställning till vad man kan göra på semestern, oavsett om man är bortrest eller på hemmaplan.
  5. Ta del av erbjudanden. Skanna av dina olika medlemskap hos exempelvis försäkringar, kundklubbar och så vidare. De kan ha olika erbjudanden till exempelvis djurparken, spat eller kryssningen som du vill besöka. Så slipper ni betala fullt pris.
  6. Dela upp resekassan. Inom en familj kan man vilja göra olika saker. Om man delar upp reskassan i tre delar; en gemensam och två för var och en. Så kan den ena få lägga sina pengar på surf och den vill och den andra på shopping.
  7. Försök att utforska ditt närområde. Det finns många aktiviteter som är gratis och som kommunen anordnar.
  8. Jämför olika orter och datum. Om du kan vara flexibel kan du spara tusenlappar på att boka din resa eller boende med start en tisdag eller torsdag i stället för exempelvis en lördag, boka sommarhuset i juni istället för juli och kolla upp mindre orter som är mycket billigare.

Följ ämnen i artikeln