Elpriset kan skena i sommar – så ska du tänka

”Dubbelt så högt som förra året”

Uppdaterad 2021-06-08 | Publicerad 2021-06-07

Stigande bränslepriser runt om i Europa gör att elmarknaden är i rejäl förändring.

Sedan 2020 har det nordiska elpriset stigit med mer än det dubbla, enligt siffror från i maj.

– Jag skulle inte bli förvånad om kostnadsläget fortsätter öka i sommar, säger Jämtkrafts chefsanalytiker Arne Bergvik.

Förra året kollapsade elpriset – till stor del på grund av vädret. 

Den milda vintern och starka vårfloden gjorde att det nordiska elpriset pressades ner till rekordlåga siffror. Dessutom upplevdes enorma regionala skillnader mellan hushåll i norr och söder. Men i år upplever elmarknaden en rejäl prisökning. I Stockholm (elprisområde SE3) har ökningen varit mer än en dubblering sedan våtåret 2020 – från 21 till 51 euro per megawattimme i slutet av maj.

– Prisuppgången beror på att det helt enkelt blivit mycket dyrare att producera el i Europa. De stigande priserna på gas- och kolkraft bestämmer i sin tur elpriset på marknaden, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft.

Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft.

Att det stigande elpriset påverkas av bränslekostnaderna i Europa är tydligt, säger Arne Bergvik. Precis som elmarknaden i Tyskland har upplevt en fördubbling sedan förra året, har också marginalkostnaderna för gas- och kolkraft stigit med 132 respektive 72 procent jämfört med 2020, enligt Jämtkrafts siffror.

Utsläppspriset inom EU en växande fråga

En annan förklaring till prisrusningen på elmarknaden har att göra med EU:s reformarbete inom klimat- och utsläppsfrågor. Sedan 2017 har priset för att släppa ut 1 ton koldioxid ökat från 5 till 50 euro. Den senare siffran är en fördubbling bara sedan förra året, och Arne Bergvik tror att den kommer bli högre i framtiden.

– Det har hänt något på EU-nivå – opinionen för klimatåtgärder är mycket större än för bara några år sedan. 70 procent av EU:s befolkning är för hårdare tag för att bekämpa klimatförändringarna och det vi ser nu är bara ett exempel på en kritisk opinion för åtstramningar inom koldioxidutsläpp. Det är en enande fråga som har stort internationellt stöd – och som i sin tur även påverkar elmarknaden, säger Arne Bergvik.

Så med allt hänsyn till allt detta – vad kan vi vänta oss av det svenska elpriset i sommar?

– Jag skulle inte bli förvånad om det fortsätter att stiga. Vi har redan nu sett en ökning som har samma tendenser som resten av marknaden i Europa. Om ett par, tre år borde elpriset (utan skatt, nätavgifter och moms) vara runt 60 öre per kilowattimme för de flesta elkonsumenterna i Sverige, alltså tredubbla priset från förra året. Vi kan också räkna med att gas- och kolpriset fortsätter att stiga eftersom världsekonomierna återhämtar sig efter pandemin.

Elpriset väntas öka markant inom de närmsta åren, enligt chefsanalytikern Arne Bergvik.

Experten: Det här ska du göra när elpriset fortsätter öka

Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft, ger sina bästa tips på hur du som konsument ska tänka kring en elmarknad i förändring och rusande priser.

  • Se över ditt elavtal. Jämför med andra avtal hos Energimarknadsinspektionens sida Elpriskollen. Ett fastprisavtal eller förvaltat avtal över flera år kan bli en bra affär när elpriserna stiger!
  • Se över din förbrukning. I dag finns det många appar och energibesparande åtgärder som ger dig stenkoll.
  • Priset på solceller och batterier faller kraftigt. Och i framtiden är det elbil som gäller. Det skapar spännande möjligheter för dig att bli mer självförsörjande på både el och transport.
  • Om du inte bor i villa eller radhus och bestämmer själv, diskutera med din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Missa inte FOMY:s stora aktieskola – lär dig grunderna, smarta tipsen och få expertråden om aktier och börsen. Här hittar du skolan och börjar din egen resa:

Följ ämnen i artikeln