Aktiespararna: Överväg att ställa in stämman

Ola Westerberg/TT

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-03-28

Ska Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark beviljas ansvarsfrihet? Arkivbild.

Exceptionellt, och fullkomligt svindlande. Det som händer i Swedbank är så dramatiskt att Aktiespararnas vd tycker att styrelsen bör överväga om dagens stämma över huvud taget ska hållas.

Den inramas av misstankar om penningtvätt, lögner för myndigheter i USA, insiderbrott och så sent som i går kväll grovt svindleri efter razzian mot huvudkontoret.

Händelseutvecklingen i Swedbank är dramatisk och exceptionell efter att Ekobrottsmyndigheten utvidgat förundersökningen även till grovt svindleri, konstaterar Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Onsdagskvällens stora nyhet från åklagaren att förundersökningen nu utökats till att avse även grovt svindleri, då banken kan ha vilselett marknaden kring penningstvättsaffären, är rent sensationella, tycker han. I dag ska banken hålla stämma, och vd Birgitte Bonnesen och styrelsen med Lars Idermark i spetsen ska berätta om bankens förehavanden.

– Jag tycker att situationen är svindlande. Det har aldrig hänt förut att en myndighet gör razzia dagen före en stämma. Jag tycker att styrelsen bör överväga om de över huvud taget ska ha stämma i dag. Om majoritetsägarna kommer fram till att stämman ändå ska hållas, och allt tyder på det, så tycker jag inte att de ska bevilja ansvarsfrihet, säger Joacim Olsson till TT tidigt på torsdagsmorgonen.

Återta kontrollen

Han tycker att det är absolut nödvändigt att bankens ledning nu försöker återta kontrollen över läget, som bara blir allt mer kaotiskt. Ett sätt är att ställa in stämman, och ge valberedningen chans att försöka få fram en ny styrelse snabbt som ögat.

– Det krävs en nystart. Man måste visa att man menar allvar. Ledningen måste presentera en plan, och åtminstone delar av styrelsen måste bytas ut, säger Joacim Olsson.

Kan ha lurats

Bakgrunden till den senaste dramatiken är att bland andra aktieägarna kan ha lurats av banken och Bonnesen om den misstänkta penningtvätten. Det är just det som de senaste misstankarna om grovt svindleri handlar om. De gäller information som lämnats av bankens företrädare med början den 23 oktober i fjol. Det var då, i samband med en kvartalsrapport, som Bonnesen försäkrade offentligt att Swedbank inte hade några otvättade bykar i Baltikum, liknande Danske Banks enorma penningtvättshärva.

– Med hela det som kommit upp i den här Danskehistorien kan jag vara helt säker, vi har gått igenom allting, sade hon exempelvis till TT.

Ingen person på banken är dock i det här skedet delgiven misstanke om brott, och Bonnesen lovade på onsdagskvällen i ett uttalande att "på bästa sätt hantera den uppkomna situationen".

Ägarna har dock bokstavligen miljardvis skäl att vara missnöjda med sin investering. Tiotals miljarder kronor i börsvärde har omintetgjorts på ett halvår. Såväl Ekobrottsmyndigheten som finansinspektionerna i Sverige, Estland och USA-delstaten New York utreder bolaget. I värsta fall hotar amerikanska jätteböter.

Öppnar för stämning

Ögonen riktas också mot hur resonemanget går bland utländska ägare, som amerikanska Blackrock, med 2,6 procent, eller Norges bank, med 2,2 procent.,

Om styrelse och vd inte ges ansvarsfrihet kan ägarna, med befintlig information om 2018 års verksamhet, stämma vd och styrelseledamöter. Om ny information framkommer, eller om vd eller styrelseledamöter döms för något brottsligt, spelar det dock ansvarsfriheten ingen roll. Då går det att rikta skadeståndskrav ändå.

Att inte bevilja ansvarsfrihet är också en tydlig signal om ägarnas missnöje.