Tre experter: Så ska du göra när räntan höjs

Tips när Riksbanken höjer reporäntan till noll

Uppdaterad 2020-03-08 | Publicerad 2019-12-18

Likt alla förväntningar valde Riksbanken att höja reporäntan under torsdagen.
Aftonbladet ställde frågan, som många nu ställer sig, till tre experter:
Hur ska man göra med lånen?

Inte sedan februari 2015 har reporäntan varit över minusstrecket.
Nu har det blivit ändring på det, när Riksbanken höjde från minus 0.25 till 0.0 procent under morgonen.
Aftonbladet lät tre sparekonomer svara på, bland annat, frågan: Hur ska man göra med lånen?

Frida Bratt är övertygad om att en räntehöjning kommer att ske.

”Stressa inte att binda”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hur kommer en höjning påverka svenska bolånetagare? 

– Jag tror att bankerna kommer hänga med upp med sina rörliga bolåneräntor. Helt enkelt för att de kan. Det kommer att finnas en acceptans hos hushållen att bolånet blir dyrare när Riksbanken höjer reporäntan. Men – och det här är viktigt – jag tycker att alla bör vara medvetna om att en minusränta som blir nollränta är en lättnad för bankerna. Minusräntan är en kostnad för bankerna, som uppstår på de insättningar som görs i banken.

Men det här är inget bankmannen kommer säga till kunderna

– Denna kostnad har bankerna inte tagit ut där den uppstått, det vill säga på sparkonton. Istället har man tagit ut kortavgifter och annat – samt en högre marginal på bolånen. Behovet av denna marginal bör minska om räntan kommer upp till noll. Men det här är inget bankmannen kommer säga till kunderna. I stället kommer det heta att man behöver höja på grund av ökade kostnader när räntan stigit. Ha det i åtanke i förhandlingen med banken, att det finns marginal.

Hur ska man göra med lånen?

– Jag tycker inte att man ska stressa att binda. Riksbanken har flaggat för denna höjning och sedan ingen mer på tre år. Vi kommer inte att få se snabbt stigande bolåneräntor. Har du marginal för några punkters högre bolåneränta tycker jag att du ska behålla räntan rörlig, eftersom nackdelarna med att binda fortfarande överväger.

Arturo Arques från Swedbank menar att frågan ”binda eller inte” är komplex. Det finns inga generella riktlinjer att förhålla sig till, säger han.

”Vänta inte för länge”

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Hur kommer en höjning påverka svenska bolånetagare?

– Den rörliga boräntan kan stiga något. En höjning av styrräntan är till stor del redan medräknad i dagens rörliga boräntor.

Hur ska man tänka kring sina bolån?

– En person med hög inkomst, en bostad med ett högt marknadsvärde och en låg skuldsättning, både i relation till sin inkomst och bostadens värde och som kan acceptera att boendekostnaden kan variera mycket över tid är en individ som bör ligga nära att välja rörlig ränta på sina bolån. En person med låg inkomst och en hög skuldsättning, både i relation till inkomst och bostadens värde, och som inte vill acceptera att boendekostnaden varierar så mycket över tid bör välja fast ränta.

– Men eftersom de flesta bolånetagare ligger någonstans mitt emellan dessa två ytterligheter är det svårt att ge ett svar som passar alla. Oberoende av vad Riksbanken gör på torsdag och med hänsyn till Riksbankens egna ränteprognoser behöver bolånetagarna sannolikt inte springa benen av sig för att binda räntan just nu. Men vänta inte för länge för då kan det vara för sent.

Allt annat vore en skräll, säger Compricers Christina Sahlberg om den förmodade räntehöjningen.

”Jag tror fortfarande att rörlig ränta är bäst för de flesta”

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Hur kommer en höjning påverka svenska bolånetagare? 

– Troligtvis kommer vi att se en höjning av de rörliga bolånen. Vi har sett tidigare att bankerna är ganska snabba att höja räntan när Riksbanken höjer men något långsammare med att sänka när Riksbanken sänker. Jag tror inte att alla banker kommer att höja, och några mer än andra.

– Detta är ingen drastisk höjning och från en väldigt låg nivå. De flesta kommer att klara det utan svårigheter. Och Riksbankens räntebana (deras prognos inför framtiden) tyder på att denna höjning inte kommer följas av fler höjningar på ett bra tag.

I dag finns det dock bundna lån med väldigt låga räntor

Hur ska man göra med lånen vid nollränta?

– Jag tror fortfarande att rörlig ränta är bäst för de flesta. Räntan är fortfarande låg och kommer att vara låg en lång tid framöver. Och med rörliga räntor har du möjligheten att byta bank när din bank höjer. Och du får inte heller betala ränteskillnadsersättning till din bank om du till exempel flyttar vilket kan bli fallet om du har ett bundet lån.

– I dag finns det dock bundna lån med väldigt låga räntor. Så det behöver inte vara fel i dag att binda på några år om du får ett fint erbjudande och vill ”försäkra” dina lån och slippa oroa dig för höjda räntor. Var dock medveten om att du då kan få betala en ersättning till banken om du flyttar innan bindningstiden är slut.

PODD Det kan hända med din ekonomi när räntan höjs

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om den kommande höjningen av reporäntan och vad det innebär för svensk ekonomi. Gäst är Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu