Egenföretagare spår konkurs: ”Tufft varje dag”

Konsulten Johan, 63, lider av krisen i pandemins spår: ”Orolig”

Publicerad 2021-05-12

Trots krispaket och pågående vaccinering är det fortsatt tuffa tider för småföretagare.

En av fyra räknar med konkurs inom sex månader om inte läget förbättras, visar nya siffror från Unionen.

– Hösten blir avgörande, säger småföretagaren Johan Lange.

Mars, 2020. Bara 3 dagar efter att konsulten och egenföretagaren Johan Lange, 63, anordnat en jobbresa för innovationschefer till Stockholm, slog pandemin till på allvar. Han förstod snabbt att hans kontrakt med det internationella företaget var i fara.

– Det var händelserika dagar, minst sagt. Jag märkte direkt att företaget jag jobbade med omorganiserade sig och saker och ting var tvungna att läggas på is, säger han.

Johan Lange, 63, har drabbats hård av coronapandemin. Han är konsult och egenföretagare.

Coronapandemin har slagit hårt mot egenföretagare. Enligt en ny undersökning från Unionen beräknar en fjärdedel av de tillfrågade småföretagarna att konkurs väntar inom ett halvår om inte läget förbättras.

Sämst är läget för egenföretagare som Johan Lange, som har enskild firma. Av dessa företagare har sju av tio sänkt eller ställt in löneutbetalning till sig själva. Johan Lange var tidigt tvungen att göra samma sak.

– Det var länge sedan jag gjorde det nu. Jag tänkte att det inte skulle bli långvarigt, men det blev det. Men jag fick inte panik, jag är inte den som målar fan på väggen.

”Kollektiv panikreaktion”

Arbetsuppgifter som chefsutbildning och coachning för arbetslag byttes ut. I stället fokuserade Johan Lange vid pandemins utbrott på att ideellt samordna ett initiativ med skyddsutrustning till vården.

Tillvaron blev annorlunda när alla jobb helt plötsligt försvann.

– Det var som en kollektiv panikreaktion. Jag är ovan vid att responsen från kunderna helt plötsligt blir noll. Helt tyst – lite som att skrika in i en Lovikkavante, säger han.

Plötsligt försvann alla jobb för Johan Lange.

För att klara av sin ekonomiska situation får i dag Johan Lange ersättning från Försäkringskassan, eftersom han tillhör riskgrupp. Han drabbades av en långtidssjukdom 2018 som höll honom på liggande på sjukhus i två månader.

– Jag började en sommardag plötsligt skaka som ett asplöv och frysa. Till slut var jag tvungen att läggas in akut och fick förklarat för mig är jag fått blodförgiftning, sepsis. Det var riktigt illa. Hade pandemin kommit 2018 hade jag varit död, säger han.

”Vaknat mitt i natten med oro”

Två månader på Huddinge sjukhus följdes av 18 månader av smärta och tuffa sviter efter den allvarliga blodförgiftningen. Företaget har Johan Lange hållit igång hela tiden, men han har fått kämpa med ekonomin. Inte minst under den pågående pandemin.

– Jag har vaknat upp många gånger mitt i natten med oro över situationen. Vintern var riktigt jobbig och orolig, men på något sätt har det hela tiden funnits ett hopp att någon gång borde det vända. Hösten blir avgörande, säger han.

Johan Lange drabbades av blodförgiftning 2018 och tillhör därmed en riskgrupp under coronapandemin.

Enligt Unionens undersökning är missnöjet med regeringens krispolitik stort bland de med enskild firma. Bara 10 procent uppgav att de var nöjda med regeringens krisstöd. Johan Lange tror att det har att göra med att stöden varit ”omoderna och kommit för sent”, som han uttrycker det.

Får marknadsföra bolag

I slutet av april meddelade regeringen att egenföretagare som erhåller A-kassa ska tillåtas att få göra marknadsföring. En eventuell ljusning i en annars mörk tunnel, enligt flera av Unionens medlemmar.

”Något som många medlemmar lyfter är att omsättningsstödet inte kan användas av företag som vid krisens utbrott var nystartade, eftersom de inte uppfyller kravet på en referensperiod. Det är ett problem”, säger Martin Linder, ordförande i Unionen, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Samtidigt är ändringarna av åtgärderna, såsom justeringar av omsättningsstödet och lättnaderna kring kraven på att få A-kassa steg i rätt riktning”.

Johan Lange är trots den allvarliga situationen hoppfull. Han anser att både han och samhället i stort har lärt sig mycket om hur vi kommer att arbeta i fortsättningen.

– Man får vara kreativ och hitta nya vägar. Vi kommer klara oss, egenföretagare är ett segt släkte, säger Johan Lange.

Johan Lange ser med tillförsikt på framtiden.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln