Så använder du bäst dina skattepengar

Uppdaterad 2021-04-09 | Publicerad 2021-04-06

Skatteåterbäringen blir för många ett extra klirr i kassan.

Men är det okej att direkt dra på sig spenderarbyxorna när pengarna trillat in, eller är det spara som gäller?

Här ger experterna sina bästa råd.

Drömväskan, en framtida resa eller ett par nya löparskor.

När skatteåterbäringen nu börjar betalas ut är det nog många som vill lägga slanten på något fint eller en rolig upplevelse.

Men innan du klickar hem den där nya tröjan bör du tänka till – har jag verkligen möjlighet att unna mig? Eller borde pengarna läggas på annat? Det menar Jennie Sanden, familjeekonom på Danske Bank.

– Prio ett borde vara att betala av dyra krediter och lån. Sådant som kostar dig mycket varje månad.

 Jennie Sanden, familjeekonom på Danske Bank.

Buffertspara till det oförutsedda

Har du inga sådana utgifter att betala av är nästa viktiga steg, enligt henne, att komma igång med ett buffertsparande.

– Det är många som inte har ett buffertsparande. Så använd skatteåterbäringen som en start, säger hon.

Joakim Bornold, sparekonom på försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners, håller med om det är ett bra andra steg om du inte har några krediter.

– Har du en buffert slipper du ta lån igen om något oförutsett händer.

Pengarna kan du spara på din vanliga bank. Du behöver inte öppna ett sparkonto med ränta, utan det viktigaste är att du kommer igång, anser han.

Joakim Bornold, sparekonom på försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners.

Långsiktiga investeringar

Har du kryssat av punkterna ovan bör nästa steg vara att starta ett långsiktigt sparande, anser experterna. En rimlig start är då att öppna ett investeringssparkonto och köpa fonder.

– Har du aldrig sparat på börsen tidigare är det bra att inte köpa enskilda aktier. Det kan du göra om du redan har ett bra långsiktigt sparande och förståelse för börsen, säger Jennie Sanden.

Hon tycker även att den som har höga bolån kan fundera över om återbäringen kan användas som en extraamortering för att få ner månadskostnaden.

– Det är bra att planera för vad du ska använda pengarna till innan du väljer att spendera allt du fått, säger Jennie Sanden.

Då kan du unna dig

Joakim Bornold erkänner det själv: tipsen låter kanske lite tråkiga. Men han vill lyfta hur viktiga de är för att få till en bra ekonomisk grund.

– Jag förstår att man vill göra någonting roligt med pengarna, men jag lovar att du kommer bli mer lycklig om du får kontroll över din ekonomi. Det skapar ett lugn och du blir lyckligare.

Har du dock möjlighet att i princip göra vad du vill med återbäringen – så tycker de båda experterna att 2021 är helt rätt år att sätta en extra guldkant på tillvaron.

– Det här har varit världens tråkigaste år för många. Så gör någonting skoj för pengarna. Det blir många råd från personer som mig att du ska spara och bygga buffert. Men har du inte krediter, så unna dig något, säger Joakim Bornold.

Följ ämnen i artikeln