Prognosen: Reporäntan blir kvar på noll i tre år

Publicerad 2020-09-22

Den viktigaste styrräntan kommer att ligga kvar på noll i minst tre år framöver.

Men det kommer inte räcka för att få tillbaka ekonomin på samma nivå som före coronakrisen, menar Riksbankschefen Stefan Ingves.

– Vi tar aldrig igen detta. Detta är en evig förlust, säger han.

Coronapandemin har orsakat permanenta skador på samhällsekonomin. Även om en återhämtning har inletts så kommer tillväxtkurvan inte att ta sig upp på den nivå som rådde före krisen.

Det bistra budskapet levererade Riksbankchefen Stefan Ingves när han redogjorde för beslutet att låta reporäntan ligga kvar på noll procent.

– Vi har gått från fritt fall till en återhämtning. Men det finns en risk för bakslag och ekonomin kommer att behöva stöd under en lång tid.

Riksbankschefen Stefan Ingves.

I en kommentar till räntebeskedet att läget i ekonomin är fortsatt allvarligt:

”Vägen tillbaka är lång och läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt med hög arbetslöshet efter vårens kraftiga nedgång i den ekonomiska aktiviteten”.

Nollränta i flera år

Riksbanken räknar med att reporäntan kommer att ligga still i åtminstone tre år. Direktionen utesluter dock inte en kommande sänkning.

”Riksbanken är beredd att fortsätta använda de verktyg som står till buds för att ge stöd till ekonomin och inflationen. Även reporäntan kan sänkas om det bedöms vara en verkningsfull åtgärd”.

Banken förutspår att Sveriges BNP kommer att minska med 3,6 procent i år. Det är en justering uppåt från den förra prognosen, där fallet befarades bli 4,5 procent. Arbetslösheten bedöms hamna på 8,7 procent.

Chatta med Ingves

Enligt Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet, tyder mycket på att Riksbanken ser nollnivån som ett golv för reporäntan.

– Jag tror chanserna till sänkning är små, till stor del för att Riksbanken fick ta så mycket kritik och misslyckades helt med att förklara för gemene man varför räntan låg på minus.

Hon flaggar också för att den långvariga lågräntepolitiken riskerar att öka klyftorna i samhället.

– Det är ingen tvekan om att låga räntor behövs i kristid, men man ska veta att låga räntor ökar värdet på tillgångar som aktier och bostäder, vilket vi ju har sett de senaste åren.

– De som äger får alltså mer, medan de som inte äger inte kan dra nytta av den penningpolitik som förts.

I eftermiddag kan du ställa dina frågor om vad dagens besked innebär direkt till Riksbankschefen Stefan Ingves. Klockan 13.30 chattar han med läsarna här på aftonbladet.se.

Denna chatt är stängd.

  • Gustaf Tronarp
    22 sept 2020

    Vi tackar Stefan Ingves för svaren, och tack till alla läsare som ställde bra frågor! Fortsätt följa vår bevakning om det ekonomiska läget på aftonbladet.se!

  • Erik Thedéen
    22 sept 2020

    Stort tack för många många intressanta och engagerande frågor. Nu måste jag fortsätta min dag med annat, ha en fortsatt bra dag.

    Hälsningar Stefan Ingves

  • 22 sept 2020

    Många var oroliga för att bostadsmarknadens skulle kollapsa och man tillförde en mängd åtgärder som inget krav på amortering. Nu känns det tvärtom som att marknaden blomstrar som aldrig förr, som att covid19 och dess effekter inte existerar. Hur ser riksbanken på detta?

    Nina

    Vi tror att sommaren är litet speciell och att bostadspriserna stiger långsammare framöver. Samtidigt har vi under mycket lång tid påpekat att den svenska bostadsmarknaden fungerar illa och att hushållens stora lån är en stor risk i svensk ekonomi. På lång sikt skulle det vara mycket bra för Sverige om vi lyckas reformera bostadsmarknaden så att utbudet av bostäder ökar och hushållen inte behöver låna så mycket.

    Erik Thedéen
  • 22 sept 2020

    Hej

    Du gillar ju kontanter, men med tanke på att de är fantastiska verktyg för kriminella, borde du inte hjälpa till och snarare verka för att avveckla kontanter?

    Alexander

    Många engagerar sig i frågan om kontanter på litet olika sätt. Faktum är att den tekniska utvecklingen leder till att kontanterna är på väg bort därför att vi i Sverige snabbt anpassar oss till ny teknologi. Samtidigt behöver vi vidmakthålla en förmåga att hantera kontanter också på längre sikt - annars fungerar ju inget om strömmen går!

    Erik Thedéen
  • 22 sept 2020

    Det är noterat att Pandemin är en kris men det syns väldigt få tecken på kris. Tillgångspriser ökar med flera procent i månaden (läs Fastigheter). För inte stimulansåtgärderna ni utför endast till ökande tillgångspriser och skapar än större risker i ekonomin framförallt hushållsskulderna?

    Jonas

    Vi har haft ett historiskt brant fall i den ekonomiska aktiviteten. Samtidigt är det så att utan våra och dom finanspolitiska åtgärderna hade arbetslösheten sannolikt varit mycket högre än den vi observerar idag. Att hålla den ekonomiska aktiviteten igång har väldigt många stor nytta av.

    Erik Thedéen

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu