Förslaget: Ge alla 10 000 kronor i månaden

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

För att kickstarta ekonomin krävs nya metoder, enligt Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank.
Han vill att varje person i arbetsförd ålder ges 10 000 kronor i månaden, skriver DN.

Regeringen har satt in krispaket för att rädda den krisande ekonomin. Men enligt Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, krävs nu andra metoder.

– Regeringen jobbar för fullt och har akuta saker att göra, den har försökt lappa här och där och ge olika typer av stöd till företag och anställda, men det är svårt att täcka alla. Och ju större det här blir, ju mer komplext blir det och desto starkare blir argumentet att gå ut med ett allmänt stöd, säger han till Dagens Nyheter.

Testas i Hongkong

Idén med pengar till medborgarna är inte ny och brukar tillskrivas den amerikanske ekonomen Milton Friedman. I en text från 1969 skrev han om det som kommit att kallas helikopterpengar, alltså att pengar släpps från himlen och faller rakt ned till invånarna.

Metoden har redan testats i Hongkong där beslut tagits om att dela ut 10 000 Hongkongdollar, omkring 13 000 kronor, till alla invånare som är över 18 år. Samtidigt diskuteras ett liknande paket i USA.

Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank.

Efter värsta krisen

Nu vill Andreas Wallström se samma metod i Sverige. Varje person i arbetsförd ålder borde få 10 000 kronor i månaden när den akuta coronakrisen lagt sig.

– Det låter mycket, men är egentligen bara 1 procent av Sveriges BNP. Fortsätter vi i sex månader blir det 300 miljarder kronor och 6 procent av BNP, men det är ingenting som äventyrar vår statsskuld. Vi skulle kunna gå ut med ganska stora och breda stimulanser, säger han.

Att sätta igång med pengaregnet medan smittspridningen är på väg mot toppnivåer är inte önskvärt, enligt Wallström. I stället borde en sådan metod sättas igång om ett par månader när den värsta krisen är över.

– När coronan är borta skulle alla kunna gå ut stadda vid kassa, säger Andreas Wallström.

Följ ämnen i artikeln